Медицински новини

Ранният контакт с животни намалява риска за астма в детството

07.11.2015

   Контактът с кучета и стопански животни по време на първата година от живота намалява риска за астма при деца на 6-годишна възраст – това са изводите от проучване, публикувано на 2.11.2015 г. в JAMA Pediatrics

 

FDA – Няма увеличена смъртност и увеличен риск от ракови заболявания при дълга употреба на Клопидогрел

07.11.2015

   Използването на антиагреганта клопидогрел заедно с аспирин за повече от една година не е показало увеличение или намаляване на риска от смърт при пациентите с коронарна болест или при пациентите с риск от инфаркт, и не променя риска от поява на раково заболяване или смърт от раково заболяване.Използването на антиагреганта клопидогрел заедно с аспирин за повече от една година не е показало увеличение или намаляване на риска от смърт при пациентите с коронарна болест или при пациентите с риск от инфаркт, и не променя риска от поява на раково заболяване или смърт от раково заболяване.

 

Лесен тест за риска от меланом – броя на бенките на една ръка

25.10.2015

    Индивидуалният риск от развитие на меланом може лесно и просто да се оцени в първичната помощ чрез изброяване на броя на бенките на едната ръка. Идеята е на група изследователи от Италия и Англия.

 

Малария - противоепидемични мерки

14.05.2015

ИНФОРМАЦИЯ ОТ РЗИ

Уважаеми колеги,

Информираме Ви, че към настоящия момент маларията е с широко разпространение особено в страните от Африка и Азия, откъдето пристигат имигранти в България.

 

Съставка на марихуаната намалява гърчовете при тежка епилепсия

30.04.2015

Ново проучване показва редукция на гърчовете повече от 50 % за 3 месеца сред пациенти с епилепсия, приемащи канабидиол

 

Един от пет меланома са изчезнали след комбинирано имунно лечение

30.04.2015

Комбинация от два имунни инхибитора с различни механизми на действие са постигнали забележителна средна честота на отговора при нелекувани пациенти с авансирал меланом в проучване 2-ра фаза – съобщи д-р F. Stephen Hodi  от Dana-Farber Cancer Institute в  Boston.

 

Добавките за изграждане на мускули са свързани с рак на тестисите

30.04.2015

Мъжете, които приемат добавки за изграждане на мускули, съдържащи креатин или андростендион имат повече от 65 % повишение на риска от развитие на рак на тестисите – това са изводите от проучване, публикувано  на 31.03.2015 г. в  British Journal of Cancer.

 

 

Назрява криза: английските ОПЛ споделят, че претоварването им е вредно за пациентите

14.04.2015

ОПЛ в Обединеното Кралство не са щастливи от състоянието на своята професия.

 

Проучване на British Medical Association (BMA), публикувано на 9.4.2015 г  на сайта на ВМА показва, че 93 % от ОПЛ считат, че са претоварването им с работа има негативен ефект върху качеството на услугите, които предоставят на пациентите.

Гонартроза – парацетамолът е най-малко ефективният избор

05.03.2015

Въпреки разпространението на гонартрозата, малко проучвания сравняват лечебните резултати при различни методи на лечение. Метаанализ  сравнява 137 съобщения за ефективността на различни терапевтични възможности и показва, че парацетамолът, най-широко използван за лечение на болката, не показва клинично сигнификантно намаляване на болката.

 

Болките в гърлото при млади хора може да са проява на сериозно заболяване

28.02.2015

Болките в гърлото при лица от 15 до 30 години, които имат отрицателен тест за стрептококи, могат да са проява на сериозна инфекция с Fusobacterium necrophorum, според проучване, публикувано на 17.02.2015 г. в Annals of Internal Medicine.