Назрява криза: английските ОПЛ споделят, че претоварването им е вредно за пациентите

14.04.2015

ОПЛ в Обединеното Кралство не са щастливи от състоянието на своята професия.

 

Проучване на British Medical Association (BMA), публикувано на 9.4.2015 г  на сайта на ВМА показва, че 93 % от ОПЛ считат, че са претоварването им с работа има негативен ефект върху качеството на услугите, които предоставят на пациентите.

 

Огромното болшинство споделят, че се нуждаят от повече време за своите пациенти. Само 8 % от ОПЛ считат, че стандартните 10 минути за консултация са достатъчни.

 

67 % считат, че по-дълги консултации са необходими за някои групи пациенти, включително тези с хронични заболявания, а 25 % мислят, че всичките им пациенти се нуждаят от увеличено време за консултация с ОПЛ. 68 % вярват, че по-дългите консултации са предпоставка за по-добро качество, дори ако това означава пациентите да чакат по-дълго време за консултация при ОПЛ.

 

Проучването е извършено въз основа на отговорите на 15 560 ОПЛ от около 60 000 ОПЛ в Обединеното Кралство. Авторите считат, че на въпросите са отговорили рекорден брой ОПЛ. Повече от 90 %  от отговорилите считат, че работното им натоварване е огромно и че те просто не могат да направят необходимото за своите пациенти.

 

Работата на ОПЛ е сериозно подценена

„ОПЛ искат да предоставят по-добра услуга и да отделят повече време на своите пациенти, особено с нарастването на броя на възрастните хора, които често имат множествени здравни нужди, изискващи координация и грижи.  За съжаление с ескалацията на натоварването, неадекватното ресурсно осигуряване и ненужната хартиена документация способностите на ОПЛ да се грижат за пациентите си е съществено намалена. Много ОПЛ считат, че нямат достатъчно време за консултация на своите пациенти“ – счита д-р Chaand Nagpaul, Председател на GP Committee във ВМА.

 

51 % от ОПЛ считат, че практиките трябва да предоставят някаква форма на допълнително работно време за пациентите. Почти всички ОПЛ (94 %) не харесват идеята тяхната практика да бъде отворена 7 дни в седмицата, но 21 % считат, че практиките трябва да се обединят, за да предоставят възможност за 7-дневни здравни услуги.

 

Времето ни приближава към кризата

ВМА ще публикува други данни от проучването в следващите 3 седмици, като част от кампания, която призовава политиците от всички партии към честен и открит дебат относно бъдещето на здравеопазването.

„Ние се нуждаем политиците от всички партии да спрат игрите със здравеопазването и да не правят повърхностни обещания към избирателите, с които игнорират факта, че много практики на ОПЛ са близо до повратната точка“ – споделя д-р  Nagpaul.

 

Според ВМА това засяга не само синдрома на изпепеляването при ОПЛ, но и „демографската бомба“.  „Към днешния момент около 40 % от ОПЛ са на възраст над 50 г., така че в близките 10-15 години ние ще изгубим половината от професионалистите поради пенсиониране, и ние няма да можем да наемем достатъчно хора за професията“ – споделя  д-р Nagpaul.

< Назад