Choosing wisely - материали за пациенти

Какво мога да направя, за да намаля своя риск да развия рак?

04.11.2014

Новият Европейски кодекс срещу рака, публикуван на 14.10.2014 г., очертава 12 стъпки, които могат да направят хората, за да намалят своя риск да развият раково заболяване. В началото на списъка е тютюнопушенето, последвано от здравословно тегло, избягване на твърде много слънчева светлина и алкохол. В списъка има и няколко нови препоръки – за радиацията, кърменето, хормонално-заместителната терапия, ваксинациите и организираните скринингови програми.

Раждане на вашето бебе – защо определянето на дата преди термина не е добра идея

03.10.2014

Понякога има медицински причини, които налагат раждането на бебето да бъде предизвикано преди естественото начало на родилния процес. Например, ако естественото раждане не е започнало до седмица след определения термин, лекарите могат да предизвикат раждането. Или ако жената и нейното бебе са в риск, може да се наложи лекарите да направят Цезарово сечение, за да запазят бебето и родилката.

Лечение на мигренозно главоболие - някои медикаменти трябва да се използват рядко

19.07.2014

Мигренозните атаки могат да продължат часове, понякога дори дни. Те могат да причинят силна болка, гадене, повръщане. Те могат да ви направят чувствителни към светлина или шум и могат да нарушат вашия живот и вашата работа. За лечението на тези болки може да получите рецепта за опиоидни (наркотични) медикаменти или за барбитурати (седативни медикаменти). Те се предписват понякога при силна болка. Но вие трябва да прецените отново дали да използвате тези медикаменти.

Препоръки за здравословно хранене

05.01.2014

Препоръките са избаротени от експерти на Националния център за обществено здраве и анализи.

Лечение на стеснените артерии на краката – кога се нуждаете от операция и кога не?

27.09.2013

Артериите на вашите подбедрици и стъпала могат да бъдат стеснени, също както и артериите на вашето сърце. Обичайно, ако артериите на вашите крака имат изразено стеснение, вие ще имате болки в краката по време на покой или чувство на студени крака. В този случай може да се нуждаете от процедура, която да премахне стеснението. Но повечето хора с периферна артериална болест не се нуждаят от инвазивна процедура.

Изобразителни изследвания на сърцето с натоварване при гръдна болка – Кога се нуждаете от тях и кога не?

25.09.2013

Ако имате гръдна болка или други симптоми на сърдечно заболяване, изобразителните изследвания с натоварване на вашето сърце могат да бъдат животоспасяващи и да помогнат да се определи лечението.  Но здрави хора без гръдна болка трябва да са внимателни, когато се обсъждат тези изследвания.

Изследване за Болест на Алцхаймер – кога се нуждаете от PET-скенер на мозъка и кога не?

25.09.2013

Нормално е да забравяте някои неща с възрастта. Но много възрастни хора се притесняват, че са се разболяли от болест на Алцхаймер, когато те не могат да си спомнят нещо. Ново вещество, използвано с РЕТ-скенер на мозъка, може да помогне за диагнозата на Болестта на Алцхаймер. Но преди да направите това изследване, трябва да преминете през цялостен медицински преглед.

Ехокардиография при клапни пороци на сърцето - Кога се нуждаете от изследване и кога не?

25.09.2013

Клапните пороци на сърцето представляват сърдечни клапи, които не работят правилно. Изследване, наречено ехокардиография може да покаже колко сериозен е проблемът и дали се влошава. Но ако вашият клапен порок е лек и не причинява симптоми, вероятно не се нуждаете от тези изследвания всяка година.

Изобразителни изследвания след операция на сърцето – кога се нуждаете от тях и кога не?

24.09.2013

Ако сте претърпяли операция за бай-пас на сърцето или стентиране на запушена артерия на вашето сърце, може би се питате дали се нуждаете от редовни изобразителни изследвания, за да видите колко добре работи вашето сърце след лечението. Ако нямате симптоми на сърдечно заболяване, вие обичайно не се нуждаете от тези изследвания.

Изобразителни изследвания при болки в кръста – кога са нужни и кога не?

24.09.2013

Болките в кръста могат да бъдат мъчителни. Понякога ни се струва, че да направим рентгенова снимка, скенер или ядрено-магнитен резонанс, за да открием причината, може да бъде добра идея. Но това най-често не е така.