Лечение на мигренозно главоболие - някои медикаменти трябва да се използват рядко

19.07.2014

Мигренозните атаки могат да продължат часове, понякога дори дни. Те могат да причинят силна болка, гадене, повръщане. Те могат да ви направят чувствителни към светлина или шум и могат да нарушат вашия живот и вашата работа.

 

За лечението на тези болки може да получите рецепта за опиоидни (наркотични) медикаменти или за барбитурати (седативни медикаменти). Те се предписват понякога при силна болка. Но вие трябва да прецените отново дали да използвате тези медикаменти. Ето защо:

 

Тези медикаменти могат да влошат главоболието

Използването на твърде много болкоуспокояващи лекарства може да доведе до състояние, наречено „медикаментозно главоболие”. Два вида медикаменти могат да причинят медикаментозно главоболие:

 

  • Лекарства, съдържащи опиоиди – като хидрокодон, оксикодон, трамадол

 

  • Лекарства, съдържащи буталбитал – Фиорисепт (не е разрешен за употреба в България)

 

Те не са толкова ефективни, както другите антимигренозни препарати

Има други лекарства, които могат да намалят броя на вашите мигренозни пристъпи и тяхната тежест – по-добри от опиатите и буталбитал. Дори в спешните отделения, където хората с тежки мигренозни пристъпи често настояват за опиати – има други, по-добри, възможности за лечение.

 

Лечението с тях носи рискове

Опиоидите и буталбитал могат да причинят сериозни симптоми на абстиненция, ако спрете да ги вземате изведнъж. Хората, които използват високи дози за продължително време, могат да се нуждаят от прием в болница, за да спрат да ги използват.

 

Опиатите, дори и в ниски дози, могат да причинят сънливост и замайване. Други странични ефекти са запекът и гаденето. Използването им продължително време може да намали сексуалните способности и да причини депресия и проблеми със съня.

 

Те могат да са загуба на пари

Опиатите и буталбиталът не струват много. Но защо да харчите пари за лекарства, които не са ви необходими?

 

Освен това, ако тези лекарства ви причиняват  странични ефекти и повече главоболие,вие трябва да посещавате по-често лекаря, а това отнема време и ви струва пари.

 

Кои лекарства са добри за мигрена?

Ако имате мигренозни пристъпи, опитайте някой  от изброените по-долу медикаменти. Всички те  действат по-добре, ако ги вземате съвсем в началото на пристъпа.

 

1. Започнете с лекарства без лекарско предписание, които съдържат комбинация от аспирин, парацетамол и кофеин  (Ацефеин, Ексцедрин, Паракофдал  и подобни). Или опитайте с нестероидни противовъзпалителни средства, като ибупрофен (Бруфен,Нурофен, Ибудолор и подобни) или напроксен (напроксен, налгезин, момендол и др.)

 

2. Ако тези лекарства не ви помагат или ако вашите главоболия са по-тежки, опитайте някой от медикаментите, предписвани от лекаря за лечение на мигрена, наречени с общото име триптани – като суматриптан (Имигран, амигрен).

 

3. Ако триптаните не ви помагат, опитайте назален шпрей дихидроерготамин (Мигранал – не е регистриран в България) или друг препарат, съдържащ ерготамин (Кофергамин). Тези препарати понякога действат по-добре от инжекциите. Вие и вашият лекар можете да обсъдите и инжекционно приложение.

 

Ако имате чести мигренозни пристъпи или ако те са много тежки, обсъдете с вашия лекар медикаменти за профилактика на главоболията.

 

Кога се използват опиатите и буталбитал при мигрена?

Вашият лекар може да предложи опиат, ако никой от изброените медикаменти не ви помага или ако имате сериозни странични ефекти.

 

Не е ясно дали буталбитал трябва да бъде изобщо използван за лечение на мигренозни пристъпи. Ако вашият лекар ви предпише буталбитал за мигрена, попитайте „Защо?”. И попитайте дали има други медикаменти, които биха могли да помогнат.

 

Ограничете употребата на всички болкоуспокояващи

  • Не използвайте медикаменти по лекарско предписание за лечение на главоболие за повече от 9 дни в месеца

 

  • Не използвайте медикаменти без лекарско предписание за лечение на мигренозна болка повече от 14 дни в месеца

 

Съветите на CONSUMER REPORT

Как да се справим с мигрената?

 

Някои мигренозни пристъпи могат да преминат и без медикаменти. Обсъдете с вашия лекар как да:

 

  • Избегнете причиняващите фактори. Това са неща, които водят до вашите мигренозни пристъпи. Чести храни, причиняващи мигрена, са шоколадът, сиренето, алкохола, храни с натриев глутамат и месо с нитрати (най-често в обработените меса – салами, луканки). Други чести провокиращи фактори са силните миризми, ярката светлина, пропускането на хранене, пушенето.

 

  • Намалите стреса. Стресът може да доведе до мигренозни пристъпи. Опитайте да правите неща, с които да почивате, като медитация, разходки или плуване, йога, тай-чи или упражнения за сила. Ако се чувствате напрегнати или с понижено настроение, посъветвайте се с лекаря си за лечение или за консултация с психолог или психиатър.

 

  • Спете и се движете редовно. Твърде много или твърде малко сън може да доведе до главоболие. Целта е 6 до 8 часа сън през нощта, с лягане и събуждане в едно и също време.  Физическата активност, като ходене или плуване, също може да помогне да се предпазите от затлъстяване, един от рисковите фактори за мигрена.

 

  • Котролирайте симптомите. Когато получите мигренозен пристъп, легнете в тиха и тъмна стая. Поставете студена кърпа или компрес  на главата си, масажирайте кожата на главата или притискайте слепоочията си. Пийте достатъчно вода, особено ако сте повръщали.

 

  • Поддържайте дневник на главоболията. Това може да помогне да разберете кои неща причиняват главоболието ви и кои медикаменти ви помагат. Записвайте:

- кога започва болката

- какво сте правили преди началото на болката

- какво сте яли и пили  в последните 24 часа

- какви лекарства и в каква доза сте вземали, за да лекувате болката, и кога сте ги вземали.

 

Как да използвате тази информация?

Тази информация е предназначена за да я използвате при разговора с вашия лекар. Тя не замества медицинския съвет и лечението. Използването на тази информация е на ваш риск.

© 2013 Consumer Reports. Разработено в сътрудничество с American Academy of Neurology. За повече информация за ресурсите, използвани в тази статия и правилата за употреба, посетете ConsumerHealthChoices.org/about-us/

02.2013

 

По материали от:

Consumer Reports Helth

 

Оригиналният документ на кампанията

 

Превод: НСОПЛБ

Версия за печат

(.pdf, 1.35 MB)

< Назад