Раждане на вашето бебе – защо определянето на дата преди термина не е добра идея

03.10.2014

Понякога има медицински причини, които налагат раждането на бебето да бъде предизвикано преди естественото начало на родилния процес. Например, ако естественото раждане не е започнало до седмица след определения термин, лекарите могат да предизвикат раждането. Или ако жената и нейното бебе са в риск, може да се наложи лекарите да направят Цезарово сечение, за да запазят бебето и родилката.

 

Тези типове раждане могат да спасят живота на много хора. Но да се бърза с раждането на бебето  - само за да е по-удобно на вас и вашия лекар – това може да увеличи риска от сериозни проблеми както за родилката, така и за нейното бебе. Ето защо:

 

Да родите на термин е по-добре

 

Бременността продължава поне 39 седмици. Разбира се, някои деца естествено се раждат и по-рано. Освен това усложненията по време на бременност могат да бъдат причина за ранно раждане, за да се запазят родилката и бебето. Но повечето бебета се нуждаят от 39 седмици, за да се развият напълно.  Предизвикване на раждането или планирането му преди да е минал този срок – без явна медицинска причина – не е най-добрият избор за бебето и неговата майка.

 

В периода 1990-2007 г. е имало по-малко бременности, които са завършили с раждане на термин.  Почти половината бебета са родени в 37 и 38 седмица. Една от причините за това е, че стана практика за бременните жени да бъдат планувани за Цезарово сечение или за индуцирано раждане преди термина. Някои болници са предприели наскоро стъпки за намаляване на ненужните ранни раждания, но все още твърде много раждания се плануват рано поради това, че така е по-удобно.

 

Износването на плода в продължение на пълни 39 седмици е важно за здравето на бебето и майката. Например през 37 и 38 седмица белите дробове и мозъкът на бебето все още се развиват.  Бебето натрупва мазнини през това време, което му помага след раждането да поддържа телесната температура.

 

Бебетата, родени планово или чрез Цезарово сечение преди 39 седмица по-често имат проблеми с дишането и храненето,  имат по-тежка жълтеница и по-често се нуждаят от интензивни грижи след раждането. Те имат по-висока вероятност да развият церебрална парализа, която може да засегне движението, слуха, зрението, мисленето и обучението. И, макар че средният риск за смърт на бебето е нисък, той е по-висок при бебетата, които са родени преди 39 гестационна седмица.

 

Жените, които носят бебето си поне 39 седмици, имат по-рядко постпартална депресия. Това може да се дължи на факта, че техните деца по-рядко имат проблеми, в сравнение с децата, родени рано.

 

Оставете природата да свърши своето

 

За да се подготви за раждането, маточната шийка омеква и изтънява. Когато това се случи, отворът ѝ се увеличава. Но ако вашата шийка не е променена, дори в 39 гестационна седмица, не трябва да се индуцира раждането без медицинска причина за това.

 

Ако вашето бебе не е готово, вашето раждане е малко вероятно да премине гладко. Например, вие имате по-голям риск за раждане чрез Цезарово сечение, особено ако раждате за първи път. И вашето дете ще има по-голяма вероятност да се нуждае от интензивни грижи след раждането.

 

Дори когато маточната шийка показва признаци на готовност, има причини да се изчака раждането да започне спонтанно. Естественото раждане обикновено е по-лесно и по-малко продължително от индуцираното раждане. И обичайно можете да останете в дома си през първите няколко часа от раждането, като се движите в удобна за вас обстановка.

 

За разлика от това, индуцираното раждане се извършва в болница. Най-вероятно ще бъдете с прикачена към вас медицинска апаратура или поне венозна система и електронен фетален монитор. Ще ви бъдат давани медикаменти за предизвикване на раждането. Може да нямате възможност да се храните или да пиете течности.

 

Кога трябва да се индуцира раждането?

 

Необходимо е да се индуцира раждането, когато имате медицински показания, като например пукнат околоплоден мехур и липса на родилна дейност. Можете да се нуждаете от индукция на раждането, ако са минали повече от 7 дни от определения термин на раждането.

 

 

Съветите на CONSUMER REPORT

 

Какво можете да направите, за да родите по-лесно

 

Суетата и бързането в болницата може да изглежда непреодолима. Ето три начина да си помогнете и да усещате по-добър контрол над случващото се и да направите раждането си по-гладко:

 

  • Осигурете си подкрепа за раждането. Жените, които имат продължителна подкрепа по време на раждането, имат по-кратко раждане и се нуждаят от по-малко медицински грижи. Можете да получите подкрепа от член на семейството, близък приятел или обучен асистент на раждането (дула).

 

  • Планирайте действията си и се вслушвайте в себе си. Планирайте няколко начина да се справите с началото на раждането, като ходене, люлеене и вземане на душ. Когато имате напъни, седнете с изправен гръб или легнете настрани, вместо по гръб. И се доверете на инстинкта си кога да се напъвате. Изследванията показват, че е по-добре жената да се напъва тогава, когато тя чувства необходимост, отколкото когато ѝ казва някой друг.

 

  • Прегърнете новороденото си веднага. Здравите новородени, които се поставят да лежат на гърдите на майка си веднага след раждането, остават по-топли. Те по-често се кърмят и се кърмят по-дълго от новородените, които са отделени от майката, за да бъдат измити, измерени и облечени.

 

 

Как да използвате тази информация?

Тази информация е предназначена за да я използвате при разговора с вашия лекар. Тя не замества медицинския съвет и лечението. Използването на тази информация е на ваш риск.

© 2013 Consumer Reports. Разработено в сътрудничество с American Academy of Family Physicians и American Congress of Obstetricians and Gynecologists. За повече информация за ресурсите, използвани в тази статия и правилата за употреба, посетете ConsumerHealthChoices.org/about-us/

 

По материали от:

Consumer Reports Helth

Оригиналният документ на кампанията

 

 

02.2013 г.

Версия за печат

(.pdf, 1.14 MB)

< Назад