Позиция

Зачисляване за специализация по Обща медицина

08.03.2023

На фона на голямата средна възраст на предобладаващата част на нашата професионална група и очертаващия се в съвсем близко време сериозен недостиг на ОПЛ, е удачно по всякакъв начин да подобрим и улесним достъпа на желаещите колеги до съответната информация.

Интервю с д-р Георги Миндов в предаването "Твоят ден" по Нова ТВ

01.03.2023

Според него няма внесено предложение за 7,80 лева потребителска такса, която да е 1% от минималната заплата. "Ние казваме само, че трябва да се актуализира. Не можем да работим с цени от 2012 г., заплащането за преглед трябва да бъде индексирано. 10 години този казус е неглижиран. 

Личните лекари искат по-висока потребителската такса

01.03.2023

Да се увеличат потребителските такси при медицински преглед предлагат лични лекари от цялата страна предлагат да се увеличат потребителските такси при медицински преглед. Сумата от два лева и 90 стотинки не е променяна от 2012-та година.

Трябва ли да се увеличи потребителската такса за посещение при общопрактикуващ лекар?

09.02.2023

Таксата не е променяна от 2012 година, а оттогава има ръст на всички останали цени, заяви пред Дарик доц. д-р Любмир Киров.

СТАНОВИЩЕ относно предложение за удължаване валидността на рецептите на хронично болните по здравна каса

02.02.2023

Въведената периодичност на диспансерните прегледи бе приета и имплементирана в нормативната уредба и НРД преди години и съответства на оптималния по продължителност, създаващ условия за добър контрол, период според различни международни консенсуси и препоръки. Предвид факта, че в преобладаващия брой случаи тези пациенти са с коморбидност, тази периодика е предпоставка за близък и ефикасен контрол на цялостното им състояние според анамнеза, физикален статус, както и допълнителни параклинични изследвания и определени консултации, разписани в алгоритъм.

Д-р Брънзалов: Общопрактикуващите лекари в България се топят

29.01.2023
Броят на общопрактикуващите лекари у нас намалява. За тази тревожна тенденция алармира в студиото на „Събуди се” зам.-председателят на НСОПЛБ  д-р Николай Брънзалов.

Обсъждаме потребителската такса да е между 5 и 8 лева

26.01.2023

Д-р Николова коментира и темата за искането на по-високата такса при личните лекари: „Искаме или твърда цена или връщането на 1 процент от минималната работна заплата. Което е около 8 лева”, посочи тя.

Д-р Гергана Николова в предаването "Денят започва" по БНТ: Не трябва да се посяга към антибиотик при грипа

23.01.2023

Уважаеми колеги,

"Не трябва да се посяга към антибиотик при грипа", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз и НСОПЛБ.

Кръгла маса на тема: „Проблеми, предизвикателства и възможни решения в първичната извънболнична медицинска помощ в Република България“

18.01.2023

Уважаеми колеги,

На 17.01.2023 г. в Народното събрание съвместно Комисията по здравеопазването, Българският лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България организираха кръгла маса на тема: „Проблеми, предизвикателства и възможни решения в първичната извънболнична медицинска помощ в Република България“.

Становище на НСОПЛБ относно Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето

18.01.2023
Уважаеми колеги,
 

В отговор на писмо от КЗ с Изх. № КЗ-48-353-10-6 представяме на вниманието ви предложения за изменение и допълнение на Закона за здравето, подготвени от УС и НС на НСОПЛБ.