Какво мога да направя, за да намаля своя риск да развия рак?

04.11.2014

Новият Европейски кодекс срещу рака, публикуван на 14.10.2014 г., очертава 12 стъпки, които могат да направят хората, за да намалят своя риск да развият раково заболяване. В началото на списъка е тютюнопушенето, последвано от здравословно тегло, избягване на твърде много слънчева светлина и алкохол. В списъка има и няколко нови препоръки – за радиацията, кърменето, хормонално-заместителната терапия, ваксинациите и организираните скринингови програми.

 

Кодексът е изработен от International Agency for Research on Cancer (IARC), специализирана агенция към Световната здравна организация, с участието на Европейската комисия.

Предишната (четвърта) версия на Европейския кодекс срещу рака  е публикувана през 2003 г.

 

В последната версия има няколко нови момента. Един от тях е съветът към жените, че кърменето намалява риска на майката от рак, поради което трябва да се окуражава. Друга новост е, че хормонално-заместителната терапия увеличава риска от някои видове рак (на гърдата, ендометриален и овариален), поради което трябва да се ограничи. Тези препоръки са базирани на научни доказателства, публикувани в  World Cancer Report 2014 от IACR.

 

Нова е и препоръката да се ваксинират момичетата срещу човешки папилома вирус (за да се предпазят от рак на маточната шийка), което допълва препоръката на предишното издание да се ваксинират новородените срещу хепатит Б (за да се предпазят от рак на черния дроб).

 

Някои препоръки са променени в новата версия.  Вместо препоръката „да се избягва затлъстяването”, новата версия на Кодекса съветва хората „да поддържат здравословно телесно тегло”.  Установена е пропорционална връзка между телесното тегло и раковите заболявания, като колкото повече е наднорменото тегло, толкова по-голям е рискът от рак.

 

Тютюнопушенето е в Кодекса от неговата  най-ранна версия (1987 г). Тютюнопушенето все още е най-важната причина за раковите заболявания и поради това Кодексът отново набляга на успешната превенция, като за първи път в сегашната версия се подчертава важността на свободната от тютюнев дим среда на работното място и в дома. Подпомагането на хората да спрат пушенето намалява и риска от пасивното пушене.

 

Друга промяна в Кодекса е акцентирането въху организираните скринингови програми – за колоректален карцином (за мъже и жени), за карцином на млечната жлеза и маточната шийка (за жени). Този скрининг трябва да бъде част от организирани националнни програми, защото само те могат да осигурят необходимото качество на скрининга.

 

Всеки може да направи нещо, за да намали своя риск от раково заболяване. Препоръките за физическа активност са много прости – „Бъдете физически активни в ежедневния живот. Ограничете времето, което прекарвате седнал”. Хората трябва да знаят, че дори и малко физическа активност има полза – например качване по стълбите вместо използване на асансьора, 15-30 минути бързо ходене всеки ден – това помага да се намали риска от развитие на рак.

 

В САЩ American Cancer Society от години публикува  guidelines for cancer prevention and early detection, които включват много от препоръките в Европейския кодекс.

 

Европейски кодекс срещу рака: 12 начина да намалите вашия риск от рак

 

1. Не пушете. Не използвайте тютюн в никаква форма.

 

2. Направете дома си свободен от тютюнев дим. Подкрепяйте правилата, създаващи свободна от тютюнев дим среда на вашето работно място.

 

3. Предприемете действия да поддържате здравословно телесно тегло.

 

4. Бъдете физически активен в ежедневния живот. Ограничете времето, което прекарвате седнал.

 

5. Хранете се здравословно:

 • Приемайте достатъчно пълнозърнести храни, варива, зеленчуци и плодове
 • Ограничете високо-калорийните храни (храни, богати на захар или мазнини) и избягвайте подсладените напитки
 • Избягвайте обработените месни продукти; ограничете червеното месо и храните, богати на сол.

 

6. Ако пиете алкохол в какъвто и да е вид, ограничете количеството. Въздържането от алкохол е по-добро за предпазване от рак.

 

7. Избягвайте да се излагате твърде много на слънчева светлина, особено децата. Използвайте UV протектори. Не ползвайте солариуми.

 

8. На работното си място се предпазвайте от канцерогени, като спазвате инструкциите за безопасна работа.

 

9. Разберете дали сте изложен на радиация от естествени високи нива на радон в дома си. Предприемете действия да намалите високите радонови нива.

 

10. За  жени:

 • Кърменето намалява риска на майката от рак. Ако можете, кърмете своето бебе.
 • Хормонално-заместителната терапия увеличава риска от някои видове рак. Ограничете употребата на ХЗТ.
 •  

11. Уверете се, че децата ви са ваксинирани за:

 • Хепатит Б (за новородени)
 • Човешки папилома вирус (за девойки)
 •  

12. Участвайте в организираните скринингови програми за:

 • рак на дебелото черво (за мъже и жени)
 • рак на млечната жлеза (за жени)
 • рак на маточната шийка (за жени)

 

Превод: НСОПЛБ

< Назад