Ето как завърши творческият уикенд, посветен на лекарите-писатели и художници в Пловдив!

13.06.2023
Всеки завършек е едно ново начало!
 
Така ни се иска и така си обещахме в края на арт - уикенда в Пловдив!
 
За откриването бе дадена първо думата на г-жа Снежана Фурнаджиева, председател на дружеството на пловдивските художници. След това д-р Адриана Чешмеджиева благодари на всички колеги и гости, че са тук и споделят заедно с нея този момент!
 
Доц. Любомир Киров също отправи позравления към всички лекари-творци и обеща, че това е първото, но не и последното такова събитие, което НСОПЛБ подкрепя.

 

 
 
Всички изпратени картини не се побраха в галерия Арсенал!
 
 
 
 
 
 
 
 
Единственият представител на силния пол, който се включи със своите творения от дърво беше доц. Любомир Киров. 
 
 
Освен картини, лекарите от цялата страна участваха в изложбата и със свои фотографии.
 
 
Щастливи сме да ви съобщим, че нашите колеги-лекарите не само умеят добре да се грижат за своите пациенти, но и да творят най-различни неща, направени с истинска любов!
 
Наши колеги представиха своите ръчно изработени чанти, както и изключително оригинални и цветни обици.
 
 
В знак на благодарност към екипа на НСОПЛБ, д-р Диана Чешмеджиева подари една от своите картини с послание: "На ръководтсвото на НСОПЛБ с признателност!"
 
 
 
Изпълнихме с творби- поезия, проза и др. 240 страници с ВДЪХНОВЕНИЯ в Сборника "Избрани произведения на български лекари".
 
В него публикувахме произведенията на 25 наши колеги - лекари и писатели от цялата страна.
 
 
Как мина литературното четене? Четохме, слушахме и се вълнувахме два часа без да спираме в уюта на галерия "Арсенал" в сърцето на Капана. От зрители на витрините на Капана влязохме вътре и четохме за нашата скъпа публика и нас. На един дъх, като магия!
 
Четенето откри Доц. Киров.
 
 
Духът и Бог са тези, които ни водят. Това е дар и отговорност. Към нас и хората.
Едно силно послание на доц. Киров за всеки от нас.
Целунати от Бог? ! Може би. Дано!
 

Проф. Златимир Коларов, председател на Съюза на лекарите-писатели в Бълагария прочете три свои разказа, включени в сборника "Гълъбите на Александровска", посветен на медицинските сестри ни хванаха за гърлото и не ще ги забравим!
 
Д-р Ирина Балева, семеен лекар от Карлово чете за първи път свои творби, писани и пазени години.
Ще има стихосбирка със сигурност! И то до края на годината!
 
 
Д-р Невин Садъкова, семеен лекар от Момчилград, чете нови свои стихове и ни разплака с посвещението за една невинна жертва- звезда в небето, нейна пациентка... Такава е съдбата на лекарите...
 
Розалия Александрова, световно призната поетеса от Пловдив, чете квантовата си поезия и ни окуражи да пишем, четем и да се свързваме.
 
 
Тео Буковски или д-р Анастас Иванов, прочете свой разказ с неочакван и трагичен край, но пък изпълнен с любов във всичките й сетивни нюанси. От началото до края...
 
Д-р Господин Драганов, семеен лекар от Карнобат, прочете свои стихове, писани в студентските години направо от една забравена тетрадка с найлонова подвързия и нови такива. Много колеги плакаха на тези стихове, дошли от душата. 
 
 
Д-р Стоян Минев, интернист от Пазарджик е полиглот, чете на немски и руски, както и негови преводи. И всички занемяха пред безспорния му талант!
 
Д-р Ясен Калайджиев, акушер-гинеколог, работещ в гр. Ямбол дойде специално за четенето и прочете свои творби по най-добрия начин! А после разкри и певчески си талант! Казват, че често са свързани и не бяха малко авторите, които представиха творби от няколко вида изкуства.
 
Задочно участваха д-р Мария Василева от Варна, д-р Йоана Михайлова от Омуртаг и д-р Катерина Гълъбова от София, чиито стихове направо от Сборника прочете д-р Диана Люцканова от Варна много артистично!
 
Към четенето се включи маг. фарм. Весeлка Пенева от София и Георги Генов, писател от Пловдив с творби, посветени на лекарите.
 
 
Много емоции, приятелства и желание за нови срещи породи в нас това събитие!
 
Огромни благодарности дължим на д-р Христина Димитрова от Варна, която положи толкова много труд и усилия, за да може много скоро всеки наш колега да държи в ръцете си това прекрасно четиво, както и на д-р Адриана Чешмеджиева от Пловдив, която с изключителен професионализъм и внимание към детайла успя да събере на едно място както своите колеги-художници, така и лекарите-писатели, за да постави началото на една традиция!
 
 
От това събитие се породи идеята на екипа на НСОПЛБ по време конференцията по Обща медицина в началото на октомври в к.к. Албена да се даде поле за нова творческа изява на семейните лекари от страната!
 
Там всеки ще получи сборника с творби, издаден от НСОПЛБ.
 
Довиждане, Пловдив!
Добре дошла, Албена!
 
Така завърши творческият уикенд, посветен на лекарите-писатели и художници!

< Назад