Третата национална конференцията, посветена на ваксинопрофилактиката се проведе в Медицинския университет в Пловдив.

13.06.2023

Тя бе организирана от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) и Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. На срещата присъстваха доц. Любомир Киров, председател на НСОПЛБ, д-р Сийка Димчева, директор на Регионалната здравна инспекция в Пловдив, специалисти от Министерството на здравеопазването, Медицински университет – Пловдив, УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, представители на фирми-производители на ваксини.

 

 

Конференция преминала не като четене на презентации, а като разгорещена дискусия между ОПЛ, МЗ, РЗИ, Информационно обслужване, адвокат Дамян Димов, фирмите произвеждащи и доставящи ваксини. Невероятно полезна за всички страни дискусия, очертала проблеми и набелязала решения. Многото гледни точки и свободният диалог винаги са ползотворни.

 

 

"Много благодаря на доц. Киров и НСОПЛБ за подкрепата в организацията, на колегите взели участие, на д-р Маджаров и БЛС, на д-р Димчева- директор на РЗИ, на съратниците от отдел ПЕК на РЗИ, на приятелите от ИО, на доц. Кунчев за разбирането, на д-р Кремена Пармакова от МЗ, която помогна в подготовката и участва активно в дискусията", каза д-р Костадин Сотиров след конференцията

 

Програмата на конференцията беше динамичма и изпълнена с много полезна информация за всички участници.

 

Научният екип на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари още през 2011 година е изготвил ръководство за ваксинопрофилактика, което предстои да се осъвремени. Това е най-смислената дейност в здравеопазването, водеща до запазване на здравето на хората, каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. 

Средният обхват на ваксинираните по Националния имунизационен календар в България е 92 процента. Това каза в Пловдив доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на Министерството на здравеопазването, който участва в конференция, посветена на ваксинопрофилактиката.

 

 

По думите му целта е да се достигнат 95 процента, които биха гарантирали, че няма да се случат епидемични взривове и епидемии, и обществото е предпазено. Доц. Кунчев допълни, че по време на COVID-19 във всички страни, заради мерките, отлагането на имунизациите е имало спад в обхвата, който тази година започва постепенно да се преодолява.

 

Колкото по-висока е възрастта на пациентите толкова повече пада процентът, посочи доц. Кунчев. Той уточни, че реално 2-3 процента не могат да бъдат намерени на адреса им и това ще се засилва, защото хората пътуват, преселват се, за да работят в чужбина. Той подчерта, че е важно общопрактикуващите лекари да убеждават пациентите си относно ползата от ваксината за рак на маточната шийка.

 

Той даде за пример страни като Шотландия, Австралия, Нова Зеландия и Канада, където програмите за ваксиниране за човешкия папилома вирус работят от 10-15 години. Те на практика решиха проблема с това заболяване, а в България годишно от него умират 400 жени, допълни той.

 

Ковид епидемията нанесе тежки последици сред обществото за ваксинопрофилактиката и след нея започваме отначало да го убеждаваме за ролята на ваксините, каза д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

Разговорът с д-р Сотиров можете да чуете в прикачения звуков файл.

 

< Назад