Употребата на канабис може да е причина за инсулт при млади пациенти

22.01.2013

Инсулт, свързан с употребата на канабис, не е мит и употребата на канабис трябва да се обсъжда като рисков фактор за исхемичен инсулт, показва нов преглед на проучванията, публикуван on-line на 27.12.2012 г. в Stroke.

 

Прегледът на литературата е извършен от екип, воден от Valérie Wolff, MD, от University Hospital of Strasbourg, France.

 

Д-р Wolff коментира, че тъй като повечето пушачи на канабис са млади, пациентите под 45 години, които имат симптоми на инсулт, трябва да бъдат активно питани за употреба на канабис и да бъдат тествани за канабиноиди. Според д-р Wolff, важно е да се установи дали канабис е причинил инсулта, защото тези хора могат да намалят своя риск от  нов инсулт, ако спрат да употребяват дрогата.

 

Авторите открили 59 случая на свързан с употребата на канабис инсулт (средна възраст 33 години). Повечето случаи били при мъже, с отношение мъже:жени 4.9:1. От тези 59 случая 49 са били исхемични инсулти, 5 са били транзиторни исхемични атаки и 1 случай е бил хеморагичен инсулт, при 4 пациенти диагнозата е подозирана, но не е потвърдена с изобразително изследване.

 

В повечето случаи инсултът възниква, когато дрогата реално е била инхалирана, в интервал 30 минути от пушенето. Тези факти са в съгласие с друго изследване, което показва, че пушенето на канабис увеличава миокардните инфаркти 4.8 пъти в първия час след приема.

 

Според автора, случаите вероятно са много по-чести, но никой не търси връзка с употребата на канабис, и затова няма такава регистрирана. Невролозите не мислят за канабис като възможна причина за исхемични инсулти.

 

Връзката между канабиса и инсулта е комплексна, тъй като има други допълнителни фактори, които трябва да се обсъдят – сексуална активност или алкохолна консумация. Възможно е да има генетична предиспозиция към инсулт след употреба на канабис.

 

По-малко от 10 % от инсултите засягат пациенти под 45 годишна възраст. Най-често това са емболични инсулти или цервикална артериална дисекация. Около 30 % до 60 % от инсултите в тази възрастова група нямат установена причина.

 

В предишно изследване, Wolff и колегите ѝ изследвали съдовете на мозъка много внимателно и намерили, че само 12 % от инсултите могат да бъдат класирани като криптогенни. От тях около 30 % могат да са причинени от употреба на канабис.

 

Механизъм – мултифакални интрацеребрални стенози

 

Д-р Wolff счита, че канабиса се свързва с мултифокални интрацеребрални стенози, които могат да бъдат причина за инсулт. „Ние сме виждали тези стенози при хората, които редовно употребяват канабис, и когато спрат употребата му, стенозите изчезват. Как канабиса причинява стенози, ние не знаем. Това трябва да се проучи” – казва д-р Wolff.

 

„Стенозите се дължат на спазъма на съдовете и могат да възникнат в няколко различни области на мозъка. Изглежда канабисът може да причини констрикция на артериите. Тези стенози са трудни за доказване. Те могат да се открият с магнитно-резонансна ангиография, но е необходимо внимателно изследване на съдовете. Много от тях се пропускат” – добавя авторът.

 

Заключенията на авторите са, че пушенето на канабис уврежда съдовете и увеличава значително церебро-васкуларния риск. За да потвърдят връзката, авторите плануват епидемиологично проучване за определяне на заболеваемостта от мултифокални интрацеребрални стенози, усложнени или не с инсулт, в общата популация и сред употребяващите канабис.

 

За да се потвърди диагнозата, е необходимо да се проведе магнитно-резонансна ангиография в острата фаза след пушенето и да се търсят интракраниални стенози. След това, с контролно съдово изследване е важно да потвърди реверзибилността на васкуларните находки. Може да се използва и конвенционална  ангиография с 3-дименсионална реконструкция за потвърждаване на стенозите.

 

Превод: НСОПЛБ

 

< Назад