Пушенето по време на бременност уврежда съдовете на децата

13.02.2012

Пушенето по време на бременност е причина за съдови увреждания, които са измерими при възраст на детето 5 години, това са резултатите от кохортно проучване, публикувано на 26.12.2011 г. в януарския брой на Pediatric.

 

Пушенето по време на бременност е свързано с увеличаване на дебелината на съдовите стени при младите хора, като това се наблюдава и при новородените – пише д-р Caroline C. Geerts, от Julius Center for Health Sciences and Primary Care and University Medical Center Utrecht, Холандия. Връзката между експозицията на тютюнев дим в ранния живот, в частност пренатално, и съдовото развитие на малките деца не е проучвана досега.

 

За да установят връзката между пушенето на майката по време на бременност и последващите съдови характеристики на децата им, изследователите са използвали данни от кохортното проучване Wheezing Illnesses Study Leidsche Rijn (WHISTLER)-Cardio. На 5-годишна възраст, 259 участници са били изследвани чрез ултразвуково измерване на дебелината на интимата и медията на каротидната артерия и еластичността на артериалната стена.

 

След рандомизиране на децата по възраст, пол, възраст на майката, кърмене изследователите установили, че децата на майки, които са пушили по време на бременност, са имали съдови промени в сравнение с децата на майките, които не са пушили по време на бременност. Дебелината на интимата и медията е била средно с 27.7 мкм по-голяма и еластичността е била средно с 21 % по-малка.  С тези данни проучването показва, че ефектът от пушенето по време на бременност върху съдовете на децата е видим още на 5-годишна възраст. Вероятно бременността е критичният период за това увреждане, считат авторите.

 

Поради ранните съдови увреждания е необходимо към бременните да бъдат насочени специфични превантивни мерки срещу тютюнопушенето, са изводите на авторите.

 

Превод: НСОПЛБ

< Назад