Пушенето на майката уврежда кожата на детето още преди раждането

24.03.2012

Рискът за детска атопична екзема и дерматит, свързан с майчиното тютюнопушене, е най-висок в третия триместър на бременността – това е съобщение, представено по време на годишната среща на American Academy of Allergy, Asthma and Immunology, проведена на 22.03.2012 година.

 

„Нашите резултати показват, че експозицията на майката на тютюнев дим уврежда имунния отговор на фетуса, което улеснява развитието на атопичните заболявания”, отбелязва д-р Miwa Shinohara, педиатър-алерголог в Kochi University в Япония. „Механизмът не е изяснен, но ние предполагаме, че се дължи на антиоксидантен стрес. Много предишни изследвания са установили имунен ефект, но ние наскоро установихме директно увреждане на кожата чрез кожни прик-тестове”, добавя авторът на проучването.

 

Проучването обхваща 1177 двойки дете-майка. Средната възраст на децата е била 12 месеца, а на майките – 31 години. Малко повече от децата са момичета (629) в сравнение с момчетата (548).

 

Използван е въпросник за определянето на фамилност по отношение на алергични заболявания, броя на другите деца в семейството, пренаталната и постнаталната експозиция на тютюнев дим и диагностицирани от лекар атопичен дерматит или екзема.

 

Проучването е установило, че средната честота на поява на атопични кожни заболявания при децата е 37.2 % (385 от 1177 деца). Децата, подложени на експозиция на тютюнев дим между 28 г.с. и раждането, са имали 6 пъти по-често атопични кожни заболявания (относителен риск 6.146) в сравнение с децата с по-ранна експозиция на тютюнев дим по време на бременността (относителен риск 0.214)  или след раждането (относителен риск 1.02).

 

Доскоро се считаше, че експозицията на тютюнев дим директно уврежда дихателните пътища в белите дробове. Наскоро беше установено, че връзката на тютюнопушенето с респираторните инфекции има имунен компонент. Резултатите от това проучване потвърждават този механизъм.

 

Превод: НСОПЛБ

< Назад