Кафето предпазва от депресия

27.09.2011

Жените, консумиращи повече от 2 чаши кафе дневно, имат значително по-нисък риск от развитие на депресия в сравнение с жените, пиещи по-малко от 1 чаша кафе дневно – това са изводите от проучване, публикувано на 26.09.2011 г. в Archives of Internal Medicine.

 

50 739 жени в Америка на възраст 63 години без симптоми на депресия в началото на проучването били наблюдавани от 1996 до 2006 година. Консумацията на кофеин била оценявана чрез стандартизиран въпросник (включващ употребата на кофеиново и безкофеиново кафе, чай, шоколад, кофеинови и безкофеинови безалкохолни напитки) и изчислена като кумулативна средна консумация. Депресията била оценена по анамнестични данни като диагностицирана от лекар и употреба на антидепресанти.

 

За 10 години били установени 2607 случая на депресия. В сравнение с жените, консумиращи по-малко от 1 чаша кафе седмично, относителният риск от развитие на депресия бил с 15 % по-нисък при жените, пиещи 2-3 кафета дневно, и с 20 % по-нисък при жените, пиещи 4 и повече чаши кафе.  Тази зависимост не се наблюдава при консумация на безкофеиново кафе.

 

Няколко други по-малки проучвания показват същата (обратно-пропорционална) зависимост между консумацията на кафе и суицидния риск. Само в едно голямо проучване, проведено във Финландия и публикувано през 2000 г. (обхващащо над 43 000 души, наблюдавани за период 15 години) показва, че суицидният риск намалява прогресивно с увеличаване на консумацията на кафе, но започва да расте при консумация над 8 чаши дневно (с  58 % по-висок в сравнение с умерените консуматори на кафе).

 

 

Превод: НСОПЛБ

 

< Назад