Експерти: Гръдните импланти са грижа за цял живот

30.12.2011

Kate Kelland, LONDON (Reuters) Dec 27

 

Интернет и женските списания са пълни с привлекателни реклами за имплантиране на гръдни протези, но експертите имат различна гледна точка за това колко е „животът” на импланта и какви са възможните рискове.

 

Имплантите, които са в центъра на обсъжданията в целия свят, са продукция на несъществуващата вече френска компания Poly Implant Prothese (PIP) и имат абнормално висок риск от руптура. Този риск, въпреки че типично е нисък, съществува за всички импланти.

 

Гръдните импланти са на пазара от 60-те години, когато първите протези са създадени от двама пластични хирурзи в Тексас, работещи със специалист по силикон от фирмата Dow Corning Corporation.

 

През 1962 г. в САЩ са поставени първите гръдни импланти. Оттогава до днес, между 5 и 10 милиона жени в света, включително 1.5 до 2.5 милиона жени в САЩ, са се подложили на имплантация на силиконови гръдни протези.

 

Въпреки, че силиконовите импланти се считат най-близки до естествения вид на гърдите, от години съществуват опасения за тяхната безопасност. През 1992 г. FDA реши да спре разпространението на силиконовите импланти, тъй като тяхната безопасност не е напълно установена.  Продажбите на силиконови импланти в Америка се възобновяват през 2006 г., след като FDA одобри имплантите на Allergan и Johnson & Johnson при условие, че компаниите ще проследят 40 000  жени за 10 години, за да бъде установена безопасността им.

 

В Англия увеличаването на бюста е най-честата козметична операция на жените. Операцията е широко разпространена и в Латинска Америка. В Бразилия всяка година се имплантират между 200 000  и 300 000 гръдни импланта.

 

Според експертите, обаче, гръдните импланти са грижа за цял живот. Модерните импланти имат „живот” между 20 и 25 години, около 10 години по-дълъг от имплантите от 60-те и 70-те години. След този срок, а понякога и по-рано, те трябва да бъдат подменени.

 

В някои страни имплантите са популярни сред много младите жени – във Венецуела не е необичайно родителите да подарят гръдните импланти на своите подрастващи момичета. Това означава, че тези жени ще бъдат подложени още веднъж, а вероятно и два пъти в живота си на гръдна хирургична интервенция.  

 

FDA тази година предупреди, че повечето от жените с гръдни импланти могат да се нуждаят от допълнителна хирургична намеса в рамките на 10 години във връзка с усложнения, като руптура или изтичане на силикона, два от основните проблеми, свързани с PIP-протезите.

 

Всичко това предполага, че стойността на хирургичното увеличаване на бюста вероятно ще се увеличи значително годините, следващи процедурата. В САЩ хирургичното увеличаване на бюста със силиконови или салинни импланти струва средно между 5000 и 8000 $, подобни са цените и в Англия. Хирургичните намеси за ревизия са често по-скъпи, по-продължителни и с повече усложнения.

 

Превод: НСОПЛБ

 

< Назад