Дъвченето на дъвка – неразпозната причина за главоболие при децата

16.02.2014

Част от оплакванията от главоболие при децата могат лесно да бъдат повлияни, като се спре дъвченето на дъвка.

 

Проучване е установило, че ексцесивното дъвчене на дъвка може да бъде важна, но неразпозната причина за главоболие при големите деца.

 

Изследователите, ръководени от Nathan Watemberg, MD, Child Neurology Unit and Child Development Center, Meir Medical Center, Tel Aviv University, Israel, считат, че ексцесивното дъвчене на дъвка причинява главоболие посредством прекомерно натоварване на темпоромандибуларната става, а не поради съдържанието на аспартам в дъвките.

 

Д-р  Watemberg съветва лекарите да питат за навиците за дъвчене на дъвка при подрастващите с ежедневно или рецидивиращо главоболие. Ако неврологичното изследване е нормално и има данни за ежедневно дъвчене на дъвка, трябва дъвченето да се спре, за да се оцени дали главоболието се подобрява, преди да се провеждат скъпи диагностични процедури или да се предписват на медикаменти за главоболие.

 

Резултатите са публикувани в януарския брой на Pediatric Neurology.

 

Спиране на навиците за дъвчене.

 

Д-р  Watemberg споделя, че има дългогодишни наблюдения за връзката между дъвченето на дъвка и главоболието в своята пракитка. В последните няколко години той има много добри резултати в облекчаването на главоболието, след като пациентите спрат дъвките.

 

За това проучване той и неговите колеги са включили 30 младежи (25 момичета) между 6 и 19 години, които имат рецидивиращо хронично главоболие и дъвчат ежедневно дъвки. Главоболието е било класифицирано като мигренозно (60 %) и тензионно (40 %).

 

Пациентите са попълнили въпросник, който включва информация за медицинската и неврологична анамнеза, характера на главоболието, известните провокиращи фактори. Изследователите разделили участниците в 4 групи в зависимост от продължителността на дъвченето на дъвка – до 1 час дневно, 1-3 часа дневно, 3-6 часа дневно и повече от 6 часа дневно.

 

На участниците е препоръчано да спрат дъвките за един месец. След спиране на дъвките 26 пациенти са имали положителен ефект (19 са имали прекратяванена главоболието и 7 са имали подобрение в честотата и интензивността на оплакванията). Без повлияване са били 4 пациенти.

 

Продължителността на симптомите преди спирането да дъвките е е имало връзка с клиничния отговор. Някои от децата, които са съобщили за пълно или значително повлияване на оплакванията, са имали хронично главоболие за повече от 6 години.

 

След това пациентите са помолени да се върнат към предишните си навици за дъвчене на дъвки. 20 от 26-те пациенти, които първоначално са имали пълно или частично повлияване на оплакванията от главоболие и които са се върнали към дъвченето на дъвки, са съобщили за рецидивиране на главоболието в рамките на 1 седмица, като силата на главоболието е била сходна с оплакванията в началото на проучването.

 

Според изследователите, чести провокиращи главоболието фактори са: времето, стресът, менструацията, честите пътувания, нарушенията на съня, парфюми и светлина. Провокиращите фактори при децата са сходни с тези при възрастните, макар че децата са показали чувствителност към видео-игри, шум, излагане на тютюнев дим, четене на учебници.  Някои храни, като шоколад, алкохол и сирене също са провокирали главоболията.

 

Включване на ставата

 

Проучването е показало, че главоболието е свързано с дисфункция на темпоро-мандибуларната става. Дъвченето на дъвка, както и други орални навици (например ексцесивно гризане на ноктите или почистване на зъбите) предизвиква механично увреждане на ставата.

 

В това проучване, продължителността на дъвченето на дъвка не е показала такава значимост, както навикът сам по себе си, вероятно защото всички 4 групи са включвали малък брой случаи. Същественият отговор към спирането на дъвченето  показва, че навикът  (и натоварването на темпоро-мандибуларната става) играе съществена роля при наблюдаваните пациенти – е изводът на авторите.

 

Д-р  Watemberg споделя, че няма ясно становище за максималното количество дъвки или максималното време, което могат да се дъвчат дъвки без риск от развитие на главоболие, тай като в това проучване за главоболие са съобщили и деца, които дъвчат дъвки по-малко от 1 час дневно.  Той счита, че времето за дъвчене е свързано с други предразполагащи фактори на индивида, като анатомия на лицето, дори генетично предразположение към мигрени. По тази причина той съветва всички свои пациенти, които ежедневно дъвчат дъвки и имат ежедневно или често главоболие, да спрат дъвченето за няколко седмици. Ако главоболието се подобри или отмине, то навикът за дъвчене на дъвка е причината за тяхното главоболие.

 

Превод: НСОПЛБ

< Назад