Dutasteride подобрява симптомите на простатита

05.10.2011

Dutasteride може да помогне на мъжете с простатит – показва съобщение, публикувано в Октомврийския брой на The Journal of Urology, 2011 г.

 

Вторичен анализ на проучването REDUCE, свързано с превенцията на простатния карцином, показал, че мъжете с болка и симптоми, свързани с простатит, които вземат медикамента в продължение на 4 години за състояния като ДПХ, показват значимо подобрение в симптомите в сравнение с вземащите плацебо.

 

Проучването REDUCE целеше  да установи дали Dutasteride може да намали честотата на простатния карцином, установен с биопсия. През юни т.г. FDA публикува  предупреждение, че 5-АРИ могат да увеличат риска от простатен карцином.

 

Настоящото проучване се основава на данните от 5379 участници в REDUCE, при които в началото на проучването е изчислен Индекс на симптомите на хроничен простатит (Chronic Prostatitis Symptom Index - CPSI). При  678 мъже с простатитна болка CPSI скора е намалял с 5.19 точки при лечение с  Dutasteride спрямо 2.7 точки при лечение с плацебо. 472 мъже с простатитен синдром показали понижение на скора с 4.2 точки при лечение с Dutasteride спрямо само 2.8 точки при вземане на плацебо. Според д-р Nickel и колегите му, редукцията е с поне 4 точки в CPSI скора, което е умерено, но значимо подобрение на симптомите.

 

За лечението на простатита са показани няколко вида лечение, включително антибиотици, алфа-блокери, НПВС, физиотерапия, пелвикален масаж, билки.  „Ако успеем да изберем правилното лечение за всеки пациент, можем да помогнем на 80 % от пациентите с това заболяване” – допълва д-р Nickel.  Въпреки това простатитът най-често е хроничен. "Докато няма достатъчно доказателства, за да препоръчаме Dutasteride като монотерапия, медикаментът може да бъде полезен за мъже, които имат болка, центрирана в простатата (за разлика от болка някъде в областта)".  Finasteride  показва подобен ефект.

 

Д-р Nickel и колегите му плануват проучване за Dutasteride, което ще изследва ефекта на медикамента върху простатита и ще включи и по-млади пациенти.

 

Превод: НСОПЛБ

 

CPSI въпросник

(.pdf, 19.16 KB)

< Назад