Дори леката дехидратация причинява емоционални и физически проблеми

29.01.2012

Дори леката дехидратация може да увреди настроението и способността за концентрация. Проучване, включващо 25 здрави жени показва, че леката дехидратация понижава настроението, увеличава умората и води до главоболия.

 

Жените в проучването са били на средна възраст 23 години, спортистки или треньори. Жените са участвали в 3 експеримента през 28 дни. В два от тях, дехидратацията е индуцирана чрез  тредмил тест с или без прием на диуретик. Жените са попълвали комплект компютърни тестове за измерване на концентрацията,паметта и настроението когато са били дехидратирани и при липса на дехидратация.

 

Като цяло, менталните способности не са били увредени от леката дехидратация. Затруднена била концентрацията и било увеличено възприемането на задачите като трудни за изпълнение. Жените били по-уморени и това се проявявало както при физическите занятия, така и при тестовете пред компютъра.

 

Резулаттите са публикувани в The Journal of Nutrition.

 

Lawrence E. Armstrong, автор на проучването, и колектива са наблюдавали ефекта от леката дехидратация при мъже. Въпреки, че мъжете са имали леки ментални проблеми по време на дехидратация, проявите са много сходни при двата пола.

 

Посланието на авторите е: „Трябва да поддържаме хидратацията и да пием течности по време на хранене и между храненията. Когато усетим жажда, вече сме дехидратирани; понякога главоболието или умората могат да ви кажат, че тялото ви се нуждае от вода.”

 

 Приемането на умерени количества вода по време на натоварване и след това е начин да се избегне леката дехидратация, която води до главоболие, умора и трудна концентрация. Препоръките на авторите за прием на течности са 6-8 чаши вода всеки ден. Пациентите със сърдечна недостатъчност и някои бъбречни заболявания трябва да се съветват с лекар за необходимите им количества течности.

 

Превод: НСОПЛБ

 

< Назад