Актуални новини

Регионалната научно-практическа конференция на тема: „ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА В КЛИНИЧНАТА ПРАКТИКА НА ОПЛ“

18.04.2024

Втори национален уебинар на СОНМ и НСОПЛБ - Общопрактикуващият лекар в маршрута на онкологичния пациент

18.04.2024

Дискусионната среща "От ОПЛ за ОПЛ"

10.04.2024

Писмо от ГлаксоСмитКлайн относно Ротарикс ваксините

21.02.2022

Dear President Dr. Ass. Lyubomir Kirov, M.D. and members of NSOPLB,

 

We have read with great interest your letter posted on the NSOPLB website. GSK also regrets the temporary interruption of the Bulgarian Rotavirus National Immunisation Program. Please note that we are very keen to continue to partner with the Bulgarian Government to ensure this National Immunisation Programme continues. Our distribution partner in Bulgaria is currently engaged with relevant authorities to discuss the necessary steps to continue to deliver the vaccine to children in Bulgaria, and we remain committed to supporting them in this aim.

 

If you or the NSOPLB members should have any medical related question please don’t hesitate to contact me.

 

Kindest regards,

Dr. Jan Dolhain, DVM

Senior Medical Manager Vaccines EMC Partnerships Markets

GSK Biologicals

 

Писмо от НЗОК относно електронно предписание на новите медикаменти за лечение на сърдечна недостатъчност и хронична бъбречна недостатъчност

18.02.2022

В Позитивния лекарствен списък (ПЛС) в сила от 01.01.2022 г. са включени нови индикации за лекарствения продукт FORXIGA: при възрастни за лечение на симптоматична хронична сърдечна недостатъчност с намалена фракция на изтласкване и за лечение при възрастни пациенти с хронично бъбречно заболяване (диагнози с кодове по МКБ 10: I150.0, I150.1, N18.0, N18.8). В ограниченията в начина на предписване изрично е посочено: изписва се от специалист – кардиолог.

Провеждане на дискусии с ОПЛ за подобряване на комуникационните умения при общуването с пациенти за ваксинацията срещу COVID-19

20.01.2022

Министерство на здравеопазването, регионалните здравни инспекции в страната, както и алианс от международни и неправителствени организации, вкл. представителството в България на Световната здравна организация и УНИЦЕФ, фондация „Астра Форум“, Центъра за анализи и кризисни комуникации и др., стартират серия от професионални дискусии с общопрактикуващи лекари за подобряване на комуникационните умения при общуването с пациенти с недоверие и съмнение във ваксинацията срещу COVID-19.

 

НЕ НА НАСИЛИЕТО НАД ГЕРОИТЕ В БЯЛО

20.01.2022

Българският Червен кръст осъжда остро недопустимите посегателства и агресията срещу медицинското съсловие

 

Организацията апелира към всички граждани и институции в България с призива „Не на насилието“ над медици. Нека защитим достойнството на хората, които в този труден за целия свят пандемичен период продължават да следват неотклонно заветите на Хипократовата клетва и денонощно, с риск за собствения си живот, изпълняват високоотговорната си хуманна мисия да спасяват човешки живот.

 

Удължаване на срока за изпълнението на Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019–2022 г.

04.01.2022

С оглед усложнената епидемична обстановка в страната и съвпадането на двете имунизационни кампании – срещу Covid-19 и срещу сезонен грип, което води до отлагане на прилагането на грипни ваксини и невъзможност за прилагне на ваксинопрофилактика за целевата група – лица навършили 65 годишна възраст, в срока, заложен в Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019–2022 г. – до 31 декември за всяка одина от действието на Националната програма, срокът за извършване на имунизации се удължава до 31 януари 2022 г.

Меморандум относно национална стратегия за елиминиране на Човешкия Папиломен Вирус

21.12.2021

Човешкият папиломен вирус (HPV) е с висок онкогенен потенциал за развитието, не само на рак на маточната шийка (РМШ), но и с други прояви (премалигнени лезии и карцином, засягащ вулвата, вагината и ануса; рак на орофаринкса; рак на глава и шия; рак на пениса; папиломи на гениталиите, ануса, устната кухина и ларинкса). Около 5% от всички видове рак при жените и мъжете по целия свят са причинени от HPV. До 90% от сексуално активните мъже и жени се срещат поне веднъж в живота си с човешкия папилома вирус.

Писмо от доц. д-р Ангел Кунчев, относно създаване на функционалност за въвеждане на бустерна доза ваксина срещу COVID-19 в НЗИС

20.12.2021

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Информирам Ви, че от 20.12.2021 г. ще е възможно лица, които са получили пълен ваксинационен курс срещу COVID-19 в друга държава-членка на ЕС или в трета държава да могат да получат бустерна доза ваксина срещу заболяването от медицински специалисти във временен имунизационен курс, одобрен със заповед на министъра на здравеопазването или от общопрактикуващ лекар.