За издаването на медицински документи

06.06.2012
Кой издава болничен след зъбна операция-личния лекар или хирурга?  от: Деница Иванова Дата: 01.06.2012 12:03:26

Здравейте,предстои ми операция на зъб.При посещение на зъбния хирург и уточняване на детайлите по операцията същият ми казва,че за следоперативният период се налага да се издаде болничен от личният лекар.За това трябва предварително да го уведомя за операцията, ден и час и че стоматолога ще ми издаде зелен или син лист/ аз не запомних точният цвят, за което се извинявам/,които да му предам след операцията за издаването на болничия.При разговор с личният лекар по този въпрос последва една дузина думи по адрес на зъболекарите и как те трябвало да ми издадат болничния. Въпросът ми е следният кой трябва да издаде болничния – личният лекар след представяне на син или зелен лист от зъболекарят или самият зъболекар? Предварително благодаря за Вашият отговор! Успешен ден

•             Отговор от НЗОК Дата: 04.06.2012 17:12:52

Уважаема г-жо Иванова, според чл.7 от Наредбата за медицинска експертиза, лекарите по дентална медицина издават болнични листове само за заболявания от тяхната специалност – т.е. във Вашия случай няма проблем болничният лист да бъде издаден от лекарят по дентална медицина, който ще Ви оперира

 

 

Колко струва заверката на здравна книжка при личния лекар  от: Женя Найденова Дата: 07.05.2012 16:20:45

Здравейте! Имам проблем, с който ми е трудно да се примиря. Управител съм на ресторант и следя здравните книжки на персонала ми да са валидни...Билхте ли ми отговорили защо на едни от моите служители личния лекар им взима 15лв. за подпечатване, на други по 5лв., защото не били за жалене, на трети 7,43лв., на четвърти - нищо? Има ли някъде регламентирано тази услуга заплащали се, при положение, че служителите си заплащат за изледването на лаборатория, а личния лекар само им заверява книжката, без дори да поглежда изследванията? Благодаря предварително!

•             Отговор от НЗОК Дата: 08.05.2012 15:20:05

Уважаема г-жо Найденова, НЗОК заплаща само за дейности и издаване и заверяване на документи, съгласно Наредба № 40 от 2004 г. за основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Това са случаите, описани в глава VIII „Дейност по медицинска експертиза”: Изготвяне на медицинско удостоверение за встъпване в брак; Изготвяне на медицинско удостоверение за постъпване на работа на лица от 16- до 18-годишна възраст; Медицинска експертиза на работоспособността; Издаване на първичен болничен лист; Издаване на вторичен болничен лист; Насочване за медицинска експертиза към Лекарска консултативна комисия (ЛКК); Подготвяне на документи за представяне пред ТЕЛК). В тези случаи здравноосигурените не дължат заплащане за издадените им медицински документи/удостоверения.

В останалите случаи (включително и за медицинско удостоверение за управление на МПС) гражданите следва да заплащат за издаване на документи – ПО ЦЕНИ НА ЛЕЧЕБНОТО ЗАВЕДЕНИЕ. Извън дейностите, които заплаща НЗОК, лечебните заведения трябва да имат изготвен ценоразпис, поставен на видно място, от който пациентите да се информират за цените на предлаганите услуги и консумативи. 

 

 

< Назад