Библиотека

Перфектната женска визия зависи и от здравето ни

21.10.2022

Фондация Една от 8 и АстраЗенека стартират в партньорство с Магазини Mania кампания в подкрепа на женското здраве  „Разбери обичаш ли себе си”.

„Безкрайно ме зарадва” новото правило за метформина

30.06.2016

Днес ще разгледаме новите указания за предписване на метформин, току-що издадени от Американската администрация по храните и медикаментите (FDA)

Ранният контакт с животни намалява риска за астма в детството

07.11.2015

   Контактът с кучета и стопански животни по време на първата година от живота намалява риска за астма при деца на 6-годишна възраст – това са изводите от проучване, публикувано на 2.11.2015 г. в JAMA Pediatrics

 

FDA – Няма увеличена смъртност и увеличен риск от ракови заболявания при дълга употреба на Клопидогрел

07.11.2015

   Използването на антиагреганта клопидогрел заедно с аспирин за повече от една година не е показало увеличение или намаляване на риска от смърт при пациентите с коронарна болест или при пациентите с риск от инфаркт, и не променя риска от поява на раково заболяване или смърт от раково заболяване.Използването на антиагреганта клопидогрел заедно с аспирин за повече от една година не е показало увеличение или намаляване на риска от смърт при пациентите с коронарна болест или при пациентите с риск от инфаркт, и не променя риска от поява на раково заболяване или смърт от раково заболяване.

 

Лесен тест за риска от меланом – броя на бенките на една ръка

25.10.2015

    Индивидуалният риск от развитие на меланом може лесно и просто да се оцени в първичната помощ чрез изброяване на броя на бенките на едната ръка. Идеята е на група изследователи от Италия и Англия.

 

DPP-4 инхибиторите могат да са причина за сериозни ставни болки, съобщава FDA

15.09.2015

Инхибиторите на диетилпептидаза-4 за лечение на диабет тип 2 могат да причинят ставни болки, понякога толкова интензивни, че налагат спиране на лечението. Това съобщение на FDA е публикувано на 28.08.2015 г.

 

Нови ограничения за лекарства, съдържащи хидроксизин за допълнително минимизиране на известния риск от удължаване на QT-интервала

17.06.2015

Въвеждат се допълнителни ограничения за лекарства, съдържащи хидроксизин.

 

Малария - противоепидемични мерки

14.05.2015

ИНФОРМАЦИЯ ОТ РЗИ

Уважаеми колеги,

Информираме Ви, че към настоящия момент маларията е с широко разпространение особено в страните от Африка и Азия, откъдето пристигат имигранти в България.

 

Съставка на марихуаната намалява гърчовете при тежка епилепсия

30.04.2015

Ново проучване показва редукция на гърчовете повече от 50 % за 3 месеца сред пациенти с епилепсия, приемащи канабидиол

 

Един от пет меланома са изчезнали след комбинирано имунно лечение

30.04.2015

Комбинация от два имунни инхибитора с различни механизми на действие са постигнали забележителна средна честота на отговора при нелекувани пациенти с авансирал меланом в проучване 2-ра фаза – съобщи д-р F. Stephen Hodi  от Dana-Farber Cancer Institute в  Boston.