Колоноскопия – Кога се нуждаете от нея и кога не?

15.03.2013

Колоноскопията е най-точното изследване за карцином на ректума и дебелото черво, способно да осигури ранна диагноза и да спаси човешки живот. Но дори и най-добрите тестове могат да се извършват твърде често. Ето кога се нуждаете от нея и кога не:

 

Извършването на колоноскопия повече от един път на пет или десет години обичайно не е необходимо

Полипите в дебелото черво и ректума са чести при възрастни и обичайно са доброкачествени. Но някои полипи, познати като аденоми, могат евентуално да се превърнат в рак. Лекарите могат да открият и премахнат полипите по време на колоноскопията, при която се използва гъвкава светлинна тръба  за изследването на  дебелото черво и ректума. Ако при изследването не се открият полипи или ракови образувания, и вие нямате рискови фактори за това заболяване, вашият шанс да развиете карцином на дебелото черво е нисък за следващите 10 години. Това е така, защото изследването рядко пропуска дори и малките полипи, и защото карциномът на дебелото черво расте бавно. Дори и ако са отстранени един или два малки, ниско-рискови полипа, вие нямате голяма вероятност да развиете карцином за поне 5 години, и повтарянето на изследването в по-къси срокове носи малка полза. Така че повечето от хората се нуждаят от изследване само веднъж на 10 години, и само малко хора, с големи и по-сериозни полипи, могат да се нуждаят от изследване по-често от веднъж на 5 години.

 

Изследването носи рискове

Колоноскопията е безопасна процедура. Но понякога може да причини сериозно кървене, пробив на дебелото черво, възпаление или инфекция в разширенията на дебелото черво, познато като дивертикулит, сериозна коремна болка, и проблеми при хората със заболявания на сърцето или кръвоносните съдове. Някои усложнения могат да доведат до кръвопреливане, хирургична намеса, хоспитализация, или, макар и рядко, смърт. Изследването също така причинява неудобство. Вие трябва да ограничите храненето и да вземете очистителни предварително. И тъй като изследването обикновено се извършва с упойка, някой трябва да ви закара до вашия дом и може би да пропуснете работен ден. Така че вие не искате да правите изследването по-често, отколкото е необходимо.

 

То може да бъде скъпо

Колоноскопията обикновено струва около 1100 $ (б.пр. – в САЩ; в България – 100-150 лв), а при отстраняване на полип – около 1500 $. Много осигурители заплащат за изследването, но могат да откажат заплащане, ако вие го извършвате по-често от необходимото. Освен това може да се наложи да заплатите за изследването на отстранения полип и за анестезията.

 

Кога изследването е показано?

Скринингът за рак на дебелото черво трябва да започне на 50-годишна възраст за повечето хора. Ако при колоноскопия не се намерят полипи или рак и вие нямате рискови фактори, следващото изследване трябва да се проведе след 10 години. Ако са отстранени един или два малки, нискорискови полипа, изследването трябва да се повтори след 5-10 години. Питайте вашия лекар кога и колко често трябва да се подлагате на колоноскопия, ако имате възпалителна болест на червата; анамнеза за множествени, големи или високорискови полипи; или родител, брат или сестра или дете, които имат колоректален карцином или полипи. Рутинният скрининг обичайно не е необходим след 75 годишна възраст.

 

 

СЪВЕТИТЕ НА CONSUMER REPORTS

Как да се предпазите от рак на дебелото черво?

 

Мерките, изброени по-долу, могат да помогнат:

 

  • Променете начина на живот. Яжте повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни и по-малко мазни храни и червено или обработено месо (колбаси). Свалете излишното тегло, увеличете двигателната активност, ограничете употребата на алкохол и не пушете.

 

  • Получете точни резултати от изследването. Внимателно следвайте инструкциите на вашия лекар за подготовка на дебелото черво преди изследването. Ако имате въпроси, потърсете консултация в кабинета на лекаря.

 

  • Обсъдете алтернативите. Ако имате умерен риск, обсъдете с лекаря си други възможности за изследване и се поинтересувайте дали осигурителят покрива цената им. Други изследвания, които могат да открият полип или рак, и изискват подготовка на дебелото черво за изследване, включват флексибилна сигмоидоскопия, при която се използва къса тръба за изследване на ректума и част от дебелото черво, и компютърна томографска колонография, при която тръбата е поставена в правото черво и се извършват рентгенографии. Изследването за окултно кървене могат да открият симптоми на рак и не изискват подготовка на дебелото черво. Отклоненията, намерени при алтернативни тестове, могат да се последват на втори етап от колоноскопия.

 

  • Съобщавайте обезпокоителните симпоти. Те са: промени в навиците за дефекация, продължаващи седмица или две, като кървене от дебелото черво, черни или тънки изпражнения, запек или диария, коремни болки, или фалшиви позиви за дефекация. Продължителната умора, анемия и неочакваната загуба на тегло могат да бъдат късни симптоми

 

 

Как да използвате тази информация

Тази информация ви се предоставя, за да я използвате в разговор с вашия лекар. Съдържанието е само с обучителна цел и не замества професионалния медицински съвет, диагноза или лечение. С тази информация ние не можем да отговорим на конкретни медицински въпроси. Винаги търсете съвет от лекар или друг квалифициран медицински персонал за въпроси от каквото и да е медицинско естество. Никога не пренебрегвайте, не пропускайте и не отлагайте получаването на медицински съвет от медицинските професионалисти поради нещо, което сте прочели в този материал. Използването на тази информация е на ваш собствен риск. Consumer Reports,AGA, ABIM Foundation, и техните дистрибутори не са отговорни за всяка загуба или увреждане, свързано с употребата на тази информация от вас.

 

Информацията е създадена само за лична употреба от вас като пациенти, некомерсиална употреба, и не може да бъде променяна по никакъв начин или да се използва за съвет, реклама или всякаква комерсиална цел. Необходимо е специално разрешение на  Consumer Reports и свързаните организации, за да се разпространяват безплатно копия от тази информация – печатни или дигитални (PDF) формати - на отделни членове и служители на организациите. Научете повече на адрес www.ConsumerHealthChoices.org   или изпратете писмо на адрес  HealthImpact@cr.consumer.org

Публикувано от Consumer Reports © 2012 Consumers Union of U.S., Inc., 101 Truman Ave., Yonkers, NY 10703-1057. Разработено в сътрудничество с AGA  за кампанията Choosing wisey, проект на ABIM Foundation. Използван е изработения от AGA списък „5 неща, които лекарите и пациентите трбява да обсъдят”, издаден © 2012 AGA.

 

09.2012 г.

По материали от:

Consumer Reports Helth

 

Оригиналният документ на кампанията

 

Превод: НСОПЛБ

Версия за печат

(.pdf, 1.21 MB)

< Назад