Писмо от ОПЛ

22.12.2010

„Здравейте, колеги,

 

Подкрепям идеята, че неотложната помощ може да се поеме и от структурите на СМП при допълнително финансиране.

 

Трудно ще обясня чувството на угнетение и обида, което буди у мен предложението на Министъра за допълнителните 11 стотинки, и многото приказки за "лесното" организиране на неотложната помощ от страна на ОПЛ. "Лесно е", ако в населеното място ОПЛ са поне 10. А ние - в селата и малките градчета?

 

Ще ви разкажа за себе си. Работя като ОПЛ от самото начало на реформата. В Листата си имам 1400 деца. От тях 90 са до 1 годишна възраст. На г-н Министъра това сигурно нищо не му говори, но вие знаете какво означава това - каква е острата заболеваемост и колко често вечер, нощем, събота и неделя преглеждам пациентите си.

 

Преди 4 години ме оперираха от Карцином на гърдата. Върнах се на работа с конците. Отказах да лекувам (просто нямах сили) дете в дома с пневмония - насочих го за хоспитализация. Майката ми се обиди ... и го презаписа при друг лекар. Работих и по време на химиотерапията - беше невъзможно да си намеря заместник.

 

Колеги, издържах 10 години. Повече не мога. Моля, предайте на г-н Министъра, че не искам 11-те стотинки! Искам 8-часов работен ден. Искам да сготвя на семейството си спокойно. Искам през почивните дни да пътувам. Искам да спя без телефона до главата си. Искам да се съхраня психически и емоционално. Искам да оцелея просто физически.

Предайте му и това - имам две прекрасни деца. След като поработих като ОПЛ, им забраних дори да мислят, че ще учат Медицина!

 

Поздрави от дълбоката провинция!"

 

22.12.2010 г.

< Назад