Баща нападна семейна лекарка пред кабинета ѝ

26.11.2012

Баща нападна семейната си лекарка пред кабинета ѝ във В. Търново. Инцидентът се разиграл в четвъртък в късния следобед пред кабинета на д-р Димитрина Михайлова на ул. “Рада войвода” в кв. “Чолаковци”, където пристигнали майка, баща и 15-годишната им дъщеря.


Няколко дена преди това момичето се оплаквало от болки в стомаха. Д-р Михайлова прегледала девойката и изписала лекарства. Те обаче не помогнали, затова в четвъртък семейството завело дъщеря си в спешна помощ. Станало ясно, че момичето трябва да постъпи в болницата за допълнителни изследвания, затова родителите се върнали за направление при личната лекарка.


Разправията станала в коридора пред кабинета на д-р Михайлова. Там бащата – 39-годишният Орлин Й., се нахвърлил върху докторката и започнал да я блъска и души. Жена му се включила и също я заудряла. От ударите пострадала и медицинската сестра, докато се опитвала да помогне на докторката.


Д-р Михайлова успяла да се освободи и от кабинета си се обадила на тел.112. Полицията дошла веднага и Орлин бил арестуван. Срещу него е започнато бързо производство за хулиганство. Оказало се, че мъжът вече е осъждан за хулигански прояви. Пред полицията обяснил, че е нападнал докторката, защото отказала да даде направление за болнично лечение на дъщеря му.


По никакъв начин не съм провокирала агресия, от дълги години лекувам това семейство и техни роднини и не мога да си обясня защо се случи това, коментира вчера пред “Янтра ДНЕС” д-р Михайлова. Тя заяви, че още е в шок от случката и взима успокоителни. От ударите е получила синини по ръцете и гушата, за които си е извадила медицинско свидетелство. Все още не е решила дали ще заведе дело срещу бащата.


Д-р Михайлова разказа, че миналия понеделник майката и дъщерята дошли на преглед при нея. Тя прегледала момичето, което имало болки в стомаха, и дала направление за педиатър. Колежката й – д-р Кънева, назначила домашно лечение. На другия ден майката и дъщерята отново пристигнали при д-р Михайлова със същите оплаквания. Тогава аз изпратих девойката в спешна помощ, където бяха направени консултации и изследвания, но мнението на лекарите бе, че не се налага оперативно лечение, а домашно, обясни джипито.


Тъй като болките на момичето продължили, д-р Кънева препоръчала девойката да постъпи в болницата, за да бъдат направени допълнителни изследвания. Във въпросния четвъртък, майката и дъщерята отново дошли при д-р Михайлова и споделили, че момичето трябва да влезе в болницата, но нямали пари за лечение, тъй като здравните им вноски били нередовни. Аз им обясних, че всички деца до 18-годишна възраст са здравноосигурени от държавата и за болничното им лечение не се заплаща нищо, заяви д-р Михайлова. По думите й въобще не е ставало въпрос да дава направление. След това двете жени напуснали кабинета.


След 10 минути д-р Михайлова излязла в коридора, където видяла семейството и попитала има ли някакъв проблем. Мъжът се развикал и започнал да я псува. Заявих му да напусне коридора, защото не може така да се държи, но той се нахвърли върху мен и започна да ме души, поясни д-р Михайлова.


Тя сподели също, че от 14 години работи като лекар и досега с всички пациенти е била в прекрасни отношения. След инцидента се чувства много притеснена за себе си и за семейството си, което изживява случката заедно с нея. Според лекарката такива деяния трябва да се инкриминират и медиците да имат правна защита.


Това не е първият случай на нападение на пациент срещу лекар в областта. Най-честите закани са срещу медиците в спешна помощ. Такива инциденти имаше във филиалите в Свищов и Полски Тръмбеш. Разярени пациенти изкъртиха вратата на спешното отделение в МОБАЛ и ръководството се принуди да постави камери в коридора.


Вече трета седмица парламентът отхвърля законопроекта за изменение и допълнение в НК за инкриминиране на нападенията срещу лекари по време на изпълнение на служебните им задължения. На 8 ноември Националната асоциация на работещите в спешна помощ изпрати декларация до парламента с молба законопроектът да бъде разгледан. Досега това не е направено.


Вася ТЕРЗИЕВА

 

Бележка на редактора:

Въпреки многократните ни сигнали за подобни действия на пациенти срещу лекуващите ги лекари, управляващите в България все още не са предприели законови мерки, с които да ограничат този тип поведение. Точно обратното - масираната кампания срещу лекарите в много от националните ни медии по-скоро стимулира саморазправата на пациенти с лекари на всички нива - общопрактикуващи, СИМП, спешна помощ, болници. Не е допусната дори и елементарната възможност за лекаря да прекрати взаимоотношенията си с такива пациенти - под предлог, че се нарушават правата на пациентите. А за правата на лекарите помисли ли някой? Или лекарите у нас нямат права, а само задължения? Как обществото може да изисква от лекаря да дава всичко от себе си, когато е налице такова отношение къзм лекарския труд?

 

Това е една от причините толкова много лекари да напускат страната ни. И ако управляващите не се замислят за това, след 10 години страната ни няма да има не само патолози и анестезиолози, но и широкопрофилни лекари, като общопрактикуващите. Защото никой не може да бъде принуждаван да работи в условия, които застрашават живота, здравето и достойнството му (справка - Конституция на РБългария)

< Назад