Практическа психология за всеки ден - как да постъпя?

Как да се справим с хората, създаващи проблеми?

18.09.2014

Човек, създаващ проблеми? Всеки офис има такъв. Може да е некооперативен, груб, конфликтен, нелюбезен. Понякога е трудно да се справим с него. Той подлага на изпитание нашето търпение и  ни кара да избухваме. Но това не е необходимо. Нуждаете се само от спазване на няколко базисни принципи в комуникацията, които ще доведат до успешно справяне с подобни ситуации.

Как да се справим с конфликт?

24.08.2014

Случвало ли ви се е да сте в конфликт или да сте ядосан на някого и да не знаете какво да направите? Правилното решаване на конфликта е основно умение, което за  много хора е трудно.  Да намалите щетите от потенциалната битка със съпругата или да потушите проблемите в училище или на работното място -  няколко ключови момента ще ви помогнат да решите конфликтите.

 

Как да прекратиш една връзка?

21.08.2014

Да прекратиш една връзка никога не е лесно.  Въпреки, че много хора не мислят така, да инициираш раздялата е също толкова емоционално изтощително, както и да бъдеш отхвърлен.  Преди да решите да се разделите с другия, трябва да прецените внимателно причините за това. След като вземете решение, важно е да помните, че вашият партньор ви е обичал. Трябва да сте честен, но не жесток, състрадателен, но без да давате на другия измамни надежди. С такт и премерено поведение можете да направите раздялата така, че емоционалните щети да са минимални.

Как да прекратиш остър спор?

19.08.2014

Повечето хора все някога са били въвлечени в разгорещен спор – всяка страна счита, че другата греши, и нито една от страните отстъпва. Опитахте  всичко – желязна логика, емоционални манипулации, говорене по-високо от другия – никой не променя мнението си. Е, как може да се прекрати такъв спор? Лесно е – останете спокоен и слушайте.

Как да се разделиш с някого и да останеш негов приятел

19.08.2014

Всеки може да прекъсне връзката си с някого, който значи много за него, но са необходими много усилия, за да останете приятели. Всъщност, повечето хора считат, че това е невъзможно. Колкото по-тясна е връзката, толкова по-трудно може да бъде да продължите напред. Въпреки препятствията, една романтична връзка може да се превърне в приятелство за цял живот.

Как да се извиниш - 12 стъпки

16.08.2014

Извинението е проява на разкаяние за нещо, което сте направили погрешно, и обичайно служи като молба за прошка. Извинението за направената грешка може да изглежда невъзможно, но вие трябва да преминете през него, като преглътнете вашата гордост и направите най-добрите крачки напред.

Как да простиш?

15.08.2014

Едно от най-трудните и деликатни теми в отношенията между хората е да отговориш на дявола с любезност и да простиш непростимото.

Как да поискаш прошка от приятел?

15.08.2014

Всеки има приятели. Всеки има врагове. Дали ви харесва или не, това е истина. Винаги ще има някой, който не ви харесва по някаква причина. Но понякога ваш приятел може да открие нещо за вас, което да промени неговото мнение – нещо казано от ваш познат, нещо неразбрано. Може би вие и вашият приятел сте се скарали за нещо лично. Сега вашият приятел ви „мрази”. Ако той е ваш приятел, ще намери начин да ви прости.

Как да поискаме да ни простят?

15.08.2014

Искането на прошка не е просто да произнесеш няколко думи. То е начин да покажеш, че приемаш своята грешка и си се поучил от нея. Най-важна е искреността; първо трябва да простиш на себе си, и да си убеден, че съжаляваш.

Как да простиш на някого?

14.08.2014

Да простите на някого, който ви е наранил или ви е предал, е едно от най-трудните неща, които някога ще направите.