Как да поискаш прошка от приятел?

15.08.2014

Всеки има приятели. Всеки има врагове. Дали ви харесва или не, това е истина. Винаги ще има някой, който не ви харесва по някаква причина. Но понякога ваш приятел може да открие нещо за вас, което да промени неговото мнение – нещо казано от ваш познат, нещо неразбрано. Може би вие и вашият приятел сте се скарали за нещо лично. Сега вашият приятел ви „мрази”. Ако той е ваш приятел, ще намери начин да ви прости.

 

Стъпка 1

Оставете да мине малко време. Позволете на приятеля си да се охлади и да помисли за случилото се и възможността да се сдобрите. Търпението е ключовият момент. Не бързайте.

 

 

 

Стъпка 2

Изпратете мейл или съобщение на приятеля си за нещо неутрално – просто да видите какво ще стане. Ако приятелят ви отговори, това означава, че се е успокоил и иска да говори с вас. Бъдете дружелюбен. Не разговаряйте за това, което ви е разделило. Говорете за обичайни неща – какво се случва, как се справя баскетболният отбор, какво става с децата – прости, ежедневни теми. Ако те поддържат обичайния разговор, това е добър признак и показва, че отношенията се „затоплят” и можете да се видите още веднъж.

 

 

Стъпка 3

Използвайте шанса да разговаряте за проблемите между вас. Чакайте подходящия момент. По-добре е, ако приятелят ви пръв спомене за това, но ако не го направи, вие трябва да започнете. Преглътнете гордостта си и се извинете за това, което е разтревожило вашия приятел. Опитайте да изясните въпроса докато двамата сте спокойни, а не на висок глас и с недоразбиране.

 

 

Стъпка 4

Направете всичко възможно за „изглаждане” на конфликта между вас и вашия приятел. Говорете спокойно за това, което се е случило. Говорете за това кое е истина в ситуацията и кое е било преиначено от другите. Може би цялата случка е била причинена от лъжа, скалъпена от някой друг. Ако знаете, че сте сгрешил, обяснете на вашия приятел какво и защо сте направили, извинете се за това и го уверете, че няма да се случи отново, и че цените много приятелството с него=

 

Съвети

 • Мислете преди да говорите.

 

 • Търпението е ключът.

 

 • Не се ядосвайте, че не ви вземат на сериозно.

 

 • Действайте спокойно, без паника и колебания.

 

 • Ако се извините и вашият приятел не ви прости след време или приеме, че сте искали да  го нараните, той не е ваш истински приятел.

 

 • Помнете, че нито един конфликт не може да бъде разрешен, ако има вражда между двамата.

 

 • Бъдете внимателен, не искайте да говорите за конфликта непосредствено след случката.

 

Предупреждения

 • Ако вашите усилия са отхвърлени, не продължавайте, оттеглете се за малко и опитайте отново по-късно.

 

 • Ако вие силно сте наранили приятеля си, може да отнеме повече време, отколкото ви се иска.

 

 • Не означава „НЕ”

 

 • Това не винаги работи, понякога хората наистина не ви харесват.

 

 

Статията е подготвена по материали от WikiHow

< Назад