Как да поискаме да ни простят?

15.08.2014

Искането на прошка не е просто да произнесеш няколко думи. То е начин да покажеш, че приемаш своята грешка и си се поучил от нея. Най-важна е искреността; първо трябва да простиш на себе си, и да си убеден, че съжаляваш.

 

Поправи грешката си

Стъпка 1

Опитай да промениш действието, ако е възможно. Искането на прошка ще бъде по-убедително (и вероятно по-добре прието), ако се опиташ да поправиш своята грешна постъпка. Не трябва да се правиш на мъченик, когато искаш прошка, но трябва да се опиташ да поправиш случилото се, ако ти си сгрешил.

 • Например, може би слуайно си пил малко повече по време на купона. Вземи решение да ограничиш пиенето на алкохол до 1-2 питиета на следващия купон или изобщо не пий алкохол.
 • Или често се случва да псуваш в неподходящо време. Вземи решение да  приготвиш „буркан за псувни”, в който да слагаш по 1 лев всеки път, когато псуваш. Когато събереш 20 лева, можеш да си купиш нещо и да го подариш на някого като символ, че се опитваш да поправиш лошото си поведение.

 

Стъпка 2

Разбери защо е необходимо да поискаш прошка. Ако не чувстваш разкаяние в сърцето си, ползата от казването на няколко думи няма да бъде голяма. Ти всъщност не искаш прошка, ти искаш другият човек да забрави. Ако не чувстваш съжаление, не казвай че съжаляваш.

 • Опитай да видиш ситуацията от другата гледна точка. Как би се чувствал, ако беше на мястото на другия? Ако някой се появи и не изглежда да съжалява, но казва това, как би се чувствал?

 

Стъпка 3

Осъзнай какво е причинила грешката и се опитай да не се поставяш в ситуации, където би могъл да сгрешиш отново. Ако наистина искаш прошка и искаш да покажещ, че си се променил, бъди мил със себе си и не се поставяй в ситуации, където би се подхлъзнал отново. Това може да означава да се разделиш с някой човек, който непрекъснато те вкарва в неприятности, когато е наоколо. Или да се разходиш преди спорът да се разгори. Каквото и да е, бъди умен и се опитай да го избегнеш.

 

Как да поискаме прошка

Стъпка 1

Приближи  към човека, когото си наранил, и му кажи как се чувстваш. Много често ние не мислим за нашите емоции, защото е трудно и много лично да говорим за тях. Говоренето за твоите емоции показва реална емоционална зрялост. То показва на другия човек, че ти наистина си мислил за това, което се е случило.

 • Например: „Скот, аз искам да се извиня за начина, по който се държах в петък. Нямам извинение, но аз се чувствах наистина потиснат след като получих лошите резултати от изпита. Предполагам, че да повиша тон на някого би ме накарало да забравя колко зле се чувствам.”

 

Стъпка 2

Покажи, че си осъзнал своята грешка. Всеки може просто да се извини. Но не всеки може да опише какво точно е сгрешил. Обсъждането на твоята грешка ще помогне на другия да почувства, че вие наистина се опитваш да избегнеш грешката в някой следващ момент.

 • Например: „Аз разбрах, че никога повече не трябва да те поставям в такава позиция. Егоистично и неучтиво е да питаш някого за неговата заплата и аз не трябваше да те притискам, когато ми отказа първия път.”

 

Стъпка 3

Покажи, че си се променил. Мисленето и действието, които трябва да сте направил в първата част - тяхното място е тук. Ако си отделил време, за да поправиш грешката си, кажи на човека до теб какво си направил. Това показва желанието ти да приемеш, че сте сгрешил, както и честно желание да изкупиш грешката си.

 • Например: „ Аз дори се промених след тази случка. Опитвам се да намеря положителна изява на моя гняв. Отивам във фитнес-салона и тренирам бокс. Дори говорих с терапевт за някои от моите гневни прояви.”

 

Стъпка 4

Излез и ясно поискай извинение. Не говореи заобиколно, сякаш се опитваш да поискаш прошка, без да го казваш. Честността е добро поведение, така че кажи ясно желанието си да ти простят. Най-лошото нещо, което би се случило, е другият човек да ти каже, че няма да ти прости.

 • Например: „Аз моля за извинение. Зная, че не си длъжен да ми простиш, и зная, че не го заслужавам, но ме интересуваш и ценя нашата връзка. Ще ми простиш ли?”

 

Стъпка 5

Опитай да подсладиш сделката. Компенсирай грешката, като направиш нещо добро за другия. Поднеси букет цветя или ръчно написана картичка. Покажи, че твоите действия не целят само да се освободиш от вината, но и другия да се почувства по-добре.

 

Как да се справиш с разочарованието

Стъпка 1

Очаквай малко, но се надявай за най-доброто. Ако очакваш да ти простят, а не получиш прошка, ти би се чувствал наистина разочарован. Ако очакваш много малко и ти простят, ще бъдеш много щастлив. Подготви се за най-лошото, но се надявай за най-доброто.

 

Стъпка 2

Ако другият не ти прости, покажи емпатия. Кажи например: „Добре, аз не зная дали можеш да ми простиш. Само се надявам, че с времето ще се сближим отново. Аз наистина ценя нашата връзка.”

 • Не се ядосвай на другия, ако не ти прости. Прошката е дар, не се полага по принцип. Помни, че много по-вероятно е да ти простят, ако си приятен и разбиращ човек след случилото се.

 

Стъпка 3

Бъди търпелив. Някои рани изискват време, за да зараснат. Не очаквай да получиш прошка лесно, особено ако си наранил другия. Дори и в този случай продължавай да опитваш. Личното извинение обичайно е най-добрият метод, но ако той е невъзможен, опитай да стигнеш до другия чрез друго средство за комуникация. Напиши съобщение, изпрати мейл, но не се измъквай, като че ли нищо не е станало.

 

Съвети

 • Напиши своето извинение. Така няма да ти липсват думи, когато дойде моментът. Освен това ще ти даде чувство за сигурност.

 

 • Помни, че действията говорят повече от думите. Последвай своето извинение с действия колкото е възможно по-скоро.

 

 • Добра идея е да потренираш извинението си. Искането на прошка не е много естествено за много от нас и поради това е необходимо да се упражнява.

 

 • Ако човекът е много ядосан и ти мислиш, че няма да си способен да се справиш със ситуацията, почакай по-добро време.

 

 • Мисли за това как другият човек се чувства и как би се чувствал ти в тази ситуация. Направи това преди да се извиниш. Когато знаеш чувствата на другия е по-лесно да разбереш защо трябва да се извиниш.

 

Предупреждения

 • Не обвинявай другия. Това може да разруши всичките ти усилия.

 

 • Не преувеличавай своите чувства. Това може да остави впечатление, че лъжеш.

 

 • Не се извинявай за своите действия. Това може да покаже, че ти всъщност не съжаляваш и следователно не заслужаваш прошката.

 

Статията е подготвена по материали от WikiHow

 

< Назад