ЗА ОБЩАТА МЕДИЦИНА, БЕЗ КОЯТО ЧОВЕКЪТ НЕ МОЖЕ

17.11.2011

Общата/Фамилната Медицина през ХХІ век ще бъде медицината, без която човекът не може, тя ще бъде ежедневната, най-близка до хората медицина, която ще лекува, предпазва и образова”, това са думи на д-р Любомир Киров, Председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, с които той откри Втората конференция на Асоциацията на лекарите по Обща/Фамилна медицина от Югоизточна Европа и добави, че за общопрактикуващите/фамилните лекари и тяхното изкуството да практикуват медицина, не съществуват граници и езикови различия, защото единствената цел е да се помага на хората.

 

 

Тридневното събитие (10 - 13 ноември 2011) ще бъде запомнено с перфектна подготовка и сериозна научна програма, по време на която бяха представени

интригуващи презентации, изключително важни за работата на семейния лекар – беше отделено специално време за етичния аспект в ежедневната дейност на лекарите, за научните изследвания в областта на общата медицина, за диагностиката, лечението и рехабилитацията на редица заболявания.

 

 

Засилен интерес предизвикаха и дискусиите, които събраха лекарите за разговори и обсъждания около специално за това организираните кръгли маси - беше обсъдено качеството в общата медицинска практика, бяха коментирани данни от представеното ново проучване за насилието над лекарите, имаше отделено време за мястото и атрактивността на специализацията в обучението по семейна медицина, за духовните аспекти в холистичния подход в общата медицина и др.

 

 

 

Доц. д-р Даница Ротар (Словения), представи анализа на данните от първото анкетно проучване, което беше проведено преди половин година сред общопрактикуващи лекари от Словения, Македония, България, Черна гора и Турция по повод на насилието, с което се сблъскват лекарите в практиките си. Тревожни са данните в отговорите на около 63 % от тях, че насилието в различните му прояви расте. Най-често в отговорите си лекарите са отбелязали сблъсък с неприлични коментари, оспорване на диагнозата, обиди, замеряне с предмети и др. Не малък процент от лекарите са подчертали, че са се сблъсквали с физическо насилие и дори нараняване от страна на своите пациенти. При анализа на данните е посочено, че една от основните причини за агресията се крие в недостатъците на здравната система (ограничен достъп, липса на добри условия и апаратура, многото бумащина и др.) Тревога будят и представените данни в два научни доклада от д-р Любомир Киров, председател на НСОПЛБ. В направените от него собствени проучвания сред българските общопрактикуващи лекари се установява, че около 75 – 80 % от тях страдат от стрес, като близо 20 % са засегнати от тежката му форма. Според д-р Киров, при над половината от семейните лекари се диагностицира т.нар. Синдром на изпепеляването. Негов израз са емоционалното изтощение, деперсонализацията, депресиите и др.

 

 

 

Специален гост на конференцията беше проф. д-р Константин Д. Малин от Канада, който презентира своята гледна точка за „Реенгизирането на Общата медицина“. В тази връзка той сподели по какъв начин в неговата държава се постига „рефреш“ на специалността – как да привлича, да става интересна и атрактивна, защото според автора „мястото на фамилните лекари е основополагаща за системите на здравеопазване“ и се налага непреставаща грижа за тяхното развитие.

 

 

За председателя на Асоциацията на лекарите по обща/фамилна медицина от Югоизточна Европа д-р Любин Шукриев, квалификацията на семейните лекари е най-важна. В тази връзка той сподели постигнатото в Македония. За да се развива продължаващото обучение за фамилните лекари там, вече са готови и излезли от печат няколко учебника, които се разпространяват безплатно и в тях за удобство на лекарите е събран целият преподаван материал по фамилна медицина.

 

 

 

В рамките на тазгодишното голямо събитие за семейните лекари, по време на специална тържествена церемония  бяха връчени и традиционните годишни награди на НСОПЛБ– призът „Семеен лекар на годината” и награждаването на носителя на титлата „Активист на годината”.

 

Д-р Димитър Петров, общопрактикуващ лекар в село Дралфа, Търговишко стана новия „Семеен лекар на 2011 година“. Престижната награда по традиция беше връчена от носителя на приза за предходната година - д-р Слави Славов от Стара Загора. Тържествено прозвуча химна на НСОПЛБ и всички поздравиха носителя на приза със ставане на крака.

 

За най-активен член на НСОПЛБ беше отличена д-р Валя Станчева. Д-р Станчева развълнувано сподели опита си в Сдружението на ОПЛ в Хасково, благодари на своите колеги за екипната работа - основа на успеха и пожела ни всички присъстващи да не забравят, че "Заедно можем повече!"

С почетни грамоти бяха отличени лекарите с особен принос за НСОПЛБ и за нейното развитие през 2011 година: д-р Петя Дакова, д-р Румяна Тарева, д-р Орлин Кожухаров, д-р Костадин Сотиров, д-р Борис Косаров,  както и номинираните колеги за приза "Семеен лекар на годината" - д-р Николай Ценов, д-р Айдън Джиниев, д-р Веселина Трифонова.

 

Тържествената вечеря продължи с богата развлекателна програма и спонтанно веселие.

 

 

В края на вечерта, с пожелания за здраве, сила и благоденствие, лекари, гости, приятели и съмишленици си обещаха скорошни нови срещи и се отправиха по своя нелек път в ежедневна грижа и помощ за хората.

 

 

< Назад