Първата регионална конференция от програмата на НСОПЛБ за 2013 година премина при голям интерес

06.03.2013

На 22.02.2013 година в к.к. Белчин Бани се проведе първата регионална научно-практическа конференция на НСОПЛБ за 2013 година. Домакин и съорганизатор на Конференцията беше Сдружението на ОПЛ в София област – СОЛСО.

 

Конференцията предизвика голям интерес от страна на общопрактикуващите лекари. Участваха над 110 ОПЛ от областите: София област, Кюстендил, Перник, Пазарджик, Стара Загора, Плевен, Бургас, Благоевград, София.

 

Конференцията беше открита в 10.00 ч с химна на НСОПЛБ и приветствия от д-р Роза Митрева – Председател на СОЛСО, и д-р Любомир Киров – Председател на НСОПЛБ.

 

 Д-р Любомир Киров поздравява участниците в Конференцията

 

Научната програма започна  с лекцията на доц. Юлиян Райнов, д.м. – "Анемии и лимфаденомегалии в практиката на ОПЛ. Диагноза, диференциална диагноза и поведение". Изцяло практически ориентирана и поднесена на високо ниво, лекцията предизвика одобрението на участниците в Конференцията, които с интерес и желание се включиха в дискусиите на клиничните случаи.

 

 Доц. Юлиян Райнов, д.м., по време на лекцията

 

Като „много полезни за практиката и много добре представени” бяха оценени и другите лекции, осигурени от НСОПЛБ – „Захарен диабет тип 2 – съвременен подход”, представена от проф. д-р Цветелина Танкова, д.м.н., Началник на клиника по диабетология към Клиничен център по ендокринология, МУ – София, и „Диференциална диагноза на някои основни симптоми и синдроми в нефрологията”, представена от проф. д-р Боряна Делийска, д.м.н., Началник на клиника по нефрология към УМБАЛ „Царица Йоана – ИСУЛ”. Лекциите се характеризираха с практическа насоченост, систематизираха основните диагностични, терапевтични мерки и начина на проследяване на пациентите, както и взаимовръзките между отделните нива на здравната система за най-доброто лечение на пациентите.

 

Проф. Танкова, д.м.н., по време на лекцията

 

Повечето от участниците в Конференцията за първи път имаха възможност да участват в решаването на клинични случаи чрез използването на системата за интерактивно гласуване на НСОПЛБ.  „Интересно беше да можем да отговаряме на въпросите на лекторите и да сверим нашите отговори с вярното поведение” – споделиха участници след края на Конференцията.

 

Момент от Конференцията

 

Интересът на колегите не намаля и по време на презентациите на спонсорите на Конференцията.  Пълната зала, на моменти с правостоящи, въпросите към лекторите и коментарите в края на презентациите характеризираха атмосферата по време на научната програма. За общопрактикуващите лекари беше интересно да систематизират познанията си за някои заболявания (анемия, хиперплазия на простатата, хипертония), както и да се запознаят с нови лечебни възможности (атопичен дерматит, остър и хроничен стрес, имуномодулиращо лечение). В рамките на научната програма общопрактикуващите лекари имаха възможност за директен контакт с лекторите, изявени професионалисти в своята област, и за дискусии по представените теми.

 

По време на Конференцията се състоя изложение на спонсорите, на което бяха представени новостите във фармакологичното лечение.  Общопрактикуващите лекари имаха възможност да получат конкретна информация за всеки интересуващ ги продукт, представен от изложителитe.

 

Щанд на Софарма

 

Лекарите имаха възможност за практическо упражнение  на макет за диагностика на заболяванията на простатната жлеза.

 

Конференцията завърши със свободна дискусия с участието на членовете на УС на НСОПЛБ – д-р Любомир Киров, д-р Христо Димитров, д-р Георги Бакоев, д-р Красимир Кулински.  Д-р Виктория Чобанова представи постиженията на НСОПЛБ за последните 4 години, както и новите моменти в работата на ОПЛ през 2013 година. Подробно беше коментиран проблемът с регулативните стандарти, както и стъпките, които се правят от ръководството на НСОПЛБ за решаването им. Много конкретни въпроси получиха своите отговори.

 

 Д-р Христо Димитров и д-р Любомир Киров по време на дискусията

 

Първата научно-практическа конференция на НСОПЛБ беше съчетана с регионална среща на общопрактикуващите лекари от София област. В приятната обстановка на к.к. Белчин бани на 22.2.3013 г. в рамките на проект „Контрол на хроничните белодробни заболявания” д-р Александър Симидчиев представи презентацията „Качество на контрола на хроничните белодробни заболявания – приноса на ОПЛ”. 

 

 Д-р Александър Симидчиев по време на презентацията

 

След завършването на Първата регионална научно-практическа конференция на НСОПЛБ, общопрактикуващите лекари от СОЛСО и техните гости участваха в сателитен симпозиум на Сервие – „Съвременно лечение на артериалната хипертония”. Срещата на СОЛСО завърши с официална вечеря с песни, танци и усмивки.

 

Ето и някои мнения на участниците:

 

Д-р Елена Янева, Петрич:

Направи ми впечатление, че залата беше пълна през цялото времe и колегите слушаха внимателно. Лекциите, които бяха представени, бяха интересни и ме увлякоха. Не за първи път участвам в конференция, където се използва системата за интерактивно гласуване. Харесва ми този начин на представяне на материалите, защото веднага можеш да си направиш справка колко вярно си отговорил, както и да чуеш коментара на лектора. Тази система, която се въведе от НСОПЛБ, е много полезна и дава възможност да „сверим часовниците” по представените теми,  а също така информира и лекторите за нивото на знания на слушателите. Това прави лекциите много по-полезни и приятни. Много добра беше организацията на конференцията, имаше много щандове на фармацевтичните фирми, където бяха представени нови препарати.

 

Д-р Данчо Поповски, Плевен

Мястото на провеждане на Конференцията беше подбрано много добре и създаваше много добри условия за почивка от забързания ритъм на ежедневието. Лекциите бяха на много високо ниво. Лекторите бяха много добри, представиха ни това, което ни е нужно за практиката, нямаше излишни отклонения в теоретична посока. Цялата организация на Конференцията заслужава адмирации.

 

д-р Татяна Бахчеванова, Бургас

Много често, когато се представят лекции пред ОПЛ, те са или на много високо, академично ниво, или пък, обратно – на твърде ниско ниво, подценяващо знанията на ОПЛ. По време на тази конференция нивото на представяне на материалите беше много добро, лекциите бяха много полезни и интересни за нас. Представиха се много нови факти. Голямо впечатление ми направи лекцията за контрола на белодробните заболявания – колко много пари дава обществото за неконтролираните пациенти с ХОББ и астма. Полезно ми беше да се запозная с тестовете за контрол на тези заболявания, ще ги прилагам в практиката си. Направи ми впечатление и това, че лекарите от София област имат много добра организация, задружни са, умеят да се веселят и да се забавляват, задават интересни въпроси и участват активно в дискусиите. Като цяло съм доволна от участието си в тази конференция – едно отлично съчетание на полезното и приятното.

 

Снимки: Здравен навигатор

Повече за конференцията

< Назад