Мнението на участниците

08.12.2013

 

Д-р Георги Цигаровски, ОПЛ от Пловдив

 

Конференцията мина много добре. Научната програма беше на ниво, организацията на Конференцията беше добра. Появи се "немския" ред, който ми направи голямо впечатление. Аз лично съм много доволен.

 

Засилващият се интерес към Конференцията се дължи както на програмата, така и на организацията на Конференцията, както и на създаденото добро име. Интересът на колегите се покачва все повече, все повече общопрактикуващите лекари добиват самочувствие. Ние сме една "стара" "млада" специалност. Стара, в смисъл, че е най-старата на света - все пак първият лекар е бил общопрактикуващ лекар. Всеки един император, пълководец или известен в миналото човек е имал свой семеен лекар. За България сега тя е нова, но започва постепенно да намира своето място, да набира самочувствие, и освен това да дава добри плодове, подобряващи здравето на нацията.

 

Ние можем да направим много неща за подобряване на работата, за икономия на средства и за подобряване на здравния статус на българина, за да живеем по-добре и по-дълго. Надявам се политиците да се вслушат в думите ни. Бяха коментирани много въпроси по време на кръглата маса. Има нещо, което е обнадеждаващо. Българското общество е в криза, но основната криза е моралната криза. Кризата в икономиката, образованието, здравеопазването, са следствие на тази криза. Днес в залата видях огромен брой хора (залата беше пълна!), които са мотивирани, насочени в една посока и показаха, че изповядват ценности и са склонни да ги защитават. Това за мен е най-важното - че започваме да се връщаме отново към ценностите си, да ги обсъждаме, да ги създаваме и да ги отстояваме. И това ми вдъхва най-голяма надежда.

 

Д-р Ренета Владимирова, Семеен лекар на 2012 г.

Харесаха ми тематиката, лекторите, стриктната организация. Всяка следваща година конференцията е все по-добра. Много голямо впечатление ми направи стриктното спазване на разписанието - това почти никъде не може да се види.

 

 

Д-р Еделина Здравкова, ОПЛ от Кюстендил

Беше ми трудно да избера кои лекции да слушам. Много ми харесаха лекциите по ендокринология. Съжалявам, че не успях да чуя едната лекция на проф. Боянов. Хареса ми, че лекторите първо коментират заболяването, а след това презентират медикаментите. Това ни дава възможност да попълним знанията си и да "сверим" часовниците си.

 

Д-р Евгения Василева, ОПЛ от с. Кесарево,  Търновско

 

Не само на мен - на всички им харесва Конференцията. Много работите, благодаря ви за това. Практиката ми е голяма, обслужвам 3 села. Ние, общопрактикуващите лекари, непрекъснато намаляваме и сме подценени - както от обществото, така и от политиците в здравеопазването.

 

Много ми хареса лекцията за очните заболявания при децата. Кардиологичните лекции също бяха добри. Хареса ми разнообразието на лекциите. Бих искала да има повече теми, свързани с педиатрията. В градовете има педиатри и колегите могат да разчитат на тях, но на село сме сами и трябва да се справим с всичко. Хората нямат пари и не искат да пътуват за консултации, за рентген и изследване. Тряба да ги лекуваме на място.

Хареса ми д-р Румяна Тодорова. Беше спокойна, логична. Надявам се да се промени видът на контрола и да не се заяждат служителите на РЗОК за дребни запетайки.

 

Д-р Илияна Гогева, ОПЛ от Кюстендил

От години идвам на тази конференция. Пропуснах само миналата година. Съжалявам, че не успях да дойда още в четвъртък, защото работя с много деца и педиатричните теми ме вълнуват.

 

Практическите занятия също ми харесаха. Слушах ендокринологията. Не, че темите бяха нови за нас - те са до болка познати, работим ги ежедневно. Но представени по този начин, ни опресняват познанията. Като се представи клиничния случай, когато се срещнем с този проблем в ежедневието, ще се чувстваме по-уверени, ще знаем, че сме на прав път. Защото всеки от нас понякога се съмнява дали постъпва по най-правилния начин. Това е вашата идея - да станем по-уверени в практиката. Много добре беше представена темата за бариерите при преминаване на инсулин - изпитала съм го лично, баща ми трябваше да мине на инсулиново лечение. Хубаво е да осъзнаеш, че си постъпил правилно в определена ситуация.

 

Калина Боева, ОПЛ от Варна, и д-р Виолета Михайлова, ОПЛ от Провадия

Много ми хареса представянето на случаи от  д-р Чобанова. Става за преподавател - добра дикция, ясна мисъл. Ние сме за първа година на Конференцията. Много ни хареса. Догодина ще дойдем пак. Бяхме на всички лекции, които успяхме да посетим. Хареса ни атмосферата, колегите, празничната вечеря. Беше ми интересен Б. Георгиев, доц. Кожухаров. За съжаление не успях да посетя лекцията за детското зрение - нямаше как да бъдем на двете места. Интересуват ме повече педиатричните теми, защото те са много важни за нас.  Клининчните случаи много ни харесаха - в този вид информацията се запомня. И е много полезна.  И системата за гласуването е чудесна - позволява самоконтрол.

 

 

Д-р Мариела Илиева, ОПЛ от Габрово

Видяхме се с колегите в неформана обстановка, спокойна, полезна като цяло. Темите бяха представени практически, достъпно, по начин, който ни служат в работата, без много етиология и патогенеза, морфология и патоанатомия. Най-много ми хареса, че  практическите занятия се провеждат под формата на дискусия, ангажирано е нашето внимание, мислене и активното ни участие, а не сме само пасивни слушатели. По този начин поднесени знанията за мен са най-полезни.

 

Мирослав Каратанев, ОПЛ от Стара Загора

 

Много ми харесва сайта на организацията. Чета редовно медицинските новини в него. Харесаха ми предконферентните семинари - за мен беше полезна поднесената информация. Идвам трета предна година, много ми харесва конференцията. Много полезна информация беше за мен в лекцията за аутизма. Клиничние случаи също ми харесаха. Напоследък се представят често на различни събирания. Това те кара да разсъждаваш, да видищ теорията, пречупена през практиката. Информацията е същата, както в ръководството, но като я чуеш - звучи по друг начин. Хареса ми лекцията на проф. Коларов за подаграта.

 

 

д-р Огнян Пешков, ОПЛ от Севлиево

 

Посещавам конференцията за четвърта поредна година. Подборът на темите и на лекторите беше на ниво. Хареса ми, че програмата вървеше стегнато. Може би 20 минути са малко и някои от лекторите бързаха. На колегите им беше интересно, често се срещахме в коридора, бързайки и избирайки кой в коя зала да влезе. Харесвам проф. Боянов, слушах го с удоволствие. Имам интереси към ендокринологията и в частност остеопорозата. Като цяло към организацията на конференцията няма забележки.

 

Д-р Снежана Бакърова, ОПЛ от Смолян

Конференцията ми хареса много повече, отколкото миналата година. Хареса ми като организация. Видях се  с много колеги от различни райони на страната, лекциите са много хубави. Най-много ми харесаха клиничните случаи по неврология - много хубаво подбрани случаи, хубаво поднесени. Харесаха ми и случаите по педиатрия - много практически неща, които ги знаем, но с помощта на лектора ги систематизираме. Лекцията за очната патология при децата също много ми хареса.

 

 

Д-р Стефан Йосков, ОПЛ от Ботевград

 

Програмата е много разнообразна. Бих препоръчал да има малко повече теми от педиатрията. За бета-блокерите и хипертонията знаем много, претрупани сме с информация. Хубаво е да се видим с колегите, с лекторите. С интерес слушах лекциите на Боянов - той казва неща, които са различни. И това ме привлича.

 

 

Д-р Теодор Дженев, ОПЛ от Стара Загора

 

Конференцията е една от най-добрите, на които съм присъствал досега, с едно от най-сериозните участия както на лектори, така и на слушатели, както и на фирми. Имаше много стойностни лектори, които поднасят по интересен начин информацията, както и стройна организация от страна на екипа, обслужващ събитието.

 

Имах презентация по време на конференцията. Мисля, че колегите са достатъчно добре подготвени, интерактивното участие се възприема похвално от колегите. Мисля, че е необходимо освен интерактивното гласуване да бъдат обяснени някои новости в съответната област, за да може да отговорим на изискванията на ОПЛ. Полето на действие на ОПЛ е един много широк фронт и поради това познанията ни трябва да бъдат всеобхватни и на ниво.

 

 

 

< Назад