Други теми, представени на Националната научно-практическа конференция през 2013 г.

08.12.2013

Множество разнообразни теми бяха застъпени в научната програма на Конференцията.

 

Лекцията на проф. д-р Юлиян Райнов, дм, от ВМА - София, представи клинико-диагностичния подход при лимфаденомегалия. Проф. Райнов разгледа подробно видовете лимфаденомегалия - остра, подостра и хронична; локализирана и генерализирана; диагностичния подход при различните регионални аденомегалии при деца и възрастни и най-честите заболявания в диференциално-диагностичния план; показанията за консултация с хематолог и биопсия на лимфните възли с диагностична цел. Лекцията беше посрещната с огромен интерес от присъстващите.

 

Проф. д-р Юлиян Райнов

 

 

 

Залата по време на лекцията на проф. Райнов

 

Проф. д-р Боряна Делийска от УМБАЛ "Царица Йоана - ИСУЛ" представи диференциалната диагноза на симптомите "хематурия" и "оток".

 

Лекцията на проф. д-р Боряна Делийска

 

 

Доц. д-р Любомир Киров представи пред общопрактикуващите лекари "Модерен подход към пациента с ДПХ в общата медицинска практика". Урологията в практически казуси беше представена от доц. Киров при голям интерес от страна на участниците.

 

Доц. д-р Любомир Киров по време на практическите занатия на тема "Урология"

 

 

Участници в практическото занятие на тема "Урология"

 

Диагностиката и лечението на ДПХ беше представено и от доц. д-р Александър Хинев, дм, от УМБАЛ "Св. Марина" - Варна.

 

Презентацията на доц. д-р Александър Хинев

 

 

 

Лекцията на д-р Васил Маринов от УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив на тема "Детското зрение и ОПЛ - какво (не) трябва да прави общопрактикуващият лекар" беше посрещната с голям интерес. С множество илюстрации лекторът показа особеностите на детското око, патологичните процеси от ранна кърмаческа възраст до съзряването, основните моменти в диагностиката на сериозните заболявания на окото в детска възраст и поведението на ОПЛ при травматизъм, червено око, целулити, конюнктивити, нечерна зеница, страбизъм, ретинопатия на недоносените и др. заболявания на окото в детска възраст. Лекцията беше посрещната с голям интерес и предизвика оживено обсъждане между лектора и залата.

 

Д-р Васил Маринов по време на лекцията

 

 

 

 

Проф. д-р Никола Григоров, дмн, от Втора МБАЛ - София представи възможностите за хепатопротекция с препарата Essentiale forte N и неговите предимства.

Клинични случаи с гастроентерологична тематика бяха обсъждани по време на практическите занятия с ОПЛ. Темата беше подготвена от д-р Николай Пенев, общопрактикуващ лекар от Пещера с дългогодишен интерес към гастроентерологията.

 

Д-р Иван Енев, общопрактикуващ лекар, специалист по детски болести и хомеопатия представи разликите между класическата и клиничната хомеопатия. Д-р Енев определи клиничната хомеопатия като интегриране в хомеопатичната практика на най-съвременните научни методи за диагностика и проследяване на състоянието на пациентите и завърши с думите на Франсоа Шефдьовил: "Клиничната хомеопатия е единствената разумна хомеопатия през 21 век".

 

В рамките на практическите сесии бяха представени и клинични случаи от областите педиатрия (д-р Николай Николов, общопрактикуващ лекар от Хасково) и сексологията (д-р Георги Цигаровски, общопрактикуващ лекар от Пловдив).

 

Практическо занятие на тема "Педиатрия"

 

Д-р Николай Николов, общопрактикуващ лекар

 

Залата по време на практическото занятие по "Педиатрия"

 

Д-р Георги Цигаровски представя практически казуси - "Сексология"

 

Залата по време на практическото занятие - "Сексология"

 

 

 

 

 

< Назад