Акценти от научната програма - респираторни заболявания

07.12.2013

По време на Националната научно-практическа конференция бяха представени много теми от областта на пулмологията, алергологията и оториноларингологията.

 

Лекцията на доц. д-р Диляна Вичева на тема "Стратегии за успех в спешната детска оториноларингология. Доц. Вичева разгледа най-честите УНГ заболявания в детска възраст и поведението при тях - оталгия, среден отит, чуждо тяло в слуховия проход, травматична руптура на тъпанчето, епистаксис, синуити, фрактура на носните кости, чуждо тяло в дихателните пътища, остър тонзилит, перитонзиларен абсцес, епиглотит, субхордален ларингит. Доц. Вичева обясни извършването на спешна коникотомия при част от тези заболявания.

Доц. д-р Диляна Вичева

 

Лекцията на проф. д-р Тодор Попов от УБАЛ "Александровска" показа съвременните виждания за атопията и възможностите за лечението ѝ. Проф. Попов представи ГИНА - утвърдена стратегия за контрол и превенция на астмата.

Проф. д-р Тодор Попов

 

 

Доц. д-р Коста Костов, дм, от ВМА - София, обобщи възможностите за амбулаторна диагноза и лечение на респираторните инфекции, придобити в обществото.  Емпиричният подход като водещ при избора на антибиотично лечение, възможните терапевтични избори, дозировките, избора на антибиотик при ХОББ, хронични бронхити, бронхиектазии, пневмонии, както и профилактиката на респираторните инфекции, придобити в обществото бяха показани нагледно и с практическа насоченост.

 

Проф. д-р Румен Бенчев от Хил-клиник  представи презентациите "Dymynsta - ново средство на избор при лечение на алергичните ринити" и "Терапевтични подходи за диагностиката и лечението на възпалителните процеси на фарингса".

 

Презентацията на д-р Христозов беше свързана с  възможностите за повлияване на назалната конгестия при синуити и отити.

 

Проф. д-р П. Минчев, дм, и д-р С. Ангелова, дм, представиха фитотерапевтични възможности за повлияване на респираторните заболявания и кашлицата. Лекарите получиха актуална информация от собствения опит на лекторите за употребата на Umcalor и Mucoplant.

Проф. д-р П. Минчев

 

 

Д-р София Ангелова, дм

 

 

 

Презентацията на Софарма трейдинг за препаратите от серията  Imunomix също беше насочена към профилактиката на вирусните респираторни заболявания през есенно-зимния сезон.

 

Д-р Тодор Широв, дм, от УМБАЛ "Царица Йоана" се спря на диференциалната диагноза между централен и периферен световъртеж, както и на различните диагностични и терапевтични възможности в пристъп и в междупристъпния период.

 

< Назад