Националната научно-практическа конференция по обща медицина се организира с много знания, желание и труд

20.12.2019

На 21-23 ноември 2019 г. в Пловдив се състоя Националната научно-практическа конференция по Обща медицина. Организатор на събитието бе Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ), чийто председател доц. Любомир Киров даде специално интервю за „Здравен навигатор“.

 

 

Доц. Киров, как се представя толкова богата програма?

Със знания, фантазия, желание и труд. Разбира се, нашите гост-лектори са изявени специалисти, те са атрактивни презентатори и освен това са наши приятели.

Няма ли взаимност и мислене в една посока, нещата не се случват. При нас се получават, защото сме успели да постигнем точно това.

 

В какви области на медицината бяха представили лекции?

Предвид това, че общата медицина е една специалност, която включва необходимостта от знания в различни области на медицината, при нас не може да има акцент, защото всичко е акцент за нас.

Ние нямаме как да обхванем всичко, но подбираме определени направления и теми, които са актуални и интересни. Колегите имат възможност да избират, защото всеки от нас има някакво поле на по-специален интерес и по-просто казано гледаме менюто да е богато и да имаме за всеки по нещо.

 

На какви теми бяха проведените уъркшопи и имат ли те пряко приложение в клиничната практика?

Разбира се. На един от тях например бяха представени най-новите изисквания в начина на работа с пациенти с хипертонична болест. В края на 2018г. излезе европейски гайдлайн с практическа насоченост и това беше представено на колегите в много концентриран вид.

 

Вчера имахте Общо събрание. Какво се обсъди тогава?

Всъщност имахме кръгла маса, на която се обсъждат текущи проблеми. Сега знаете, че текат преговори по Националния рамков договор, бюджети, възникнали проблеми от практиката.

Използваме този форум за да споделим опит и да определим какво и как да правим занапред. Нас ни вълнуват много неща, които могат да бъдат разделени на две големи групи - едните са финансови, другите са организационни.

Има какво да се надгражда, ние като организация сме много добре позиционирани. В момента работим в много добра колаборация с Българския лекарски съюз и се надяваме малко по-малко нещата да вървят към по-добро, поне доколкото зависи от нас.

 

Какво бихте пожелали на Вашите колеги?

Здраве, това е най-важното. Всичко останало се нарежда и им пожелавам да са живи и здрави и да се видим догодина, когато ще честваме 20-годишния юбилей на нашата организация.

 

 

< Назад