Здравни организации и експерти се обединяват около общи действия за намаляване на замърсяването на въздуха в България

28.05.2018

Уважаеми колеги,

97,2% от българите са изложени на наднормени средногодишни нива на прахови частици, а София е най-замърсената столица в ЕС. Измерванията показват, че гражданите в цялата страна дишат въздух, който СЗО определя като вреден за здравето. Това съкращава нашия живот, причинява редица сериозни заболявания, намалява производителността на труда и води до годишни загуби в милиарди за здравната ни система.

 

Именно затова на 30 май 2018 г. от 13.00 до 17.00 ч. в Бизнес Център Капитал Форт в София, Зала Ню Йорк се организира Експертен форум "Чист въздух за здраве в София".

 

Алианс Здраве и Околна Среда (HEAL) и Сдружение „Въздух за Здраве“ сърдечно Ви канят да участвате в експертния форум.

 
Присъединете се към нас, за конструктивен диалог по въпросите на въздуха и здравето.
 
Моля потвърдете своето участие до 25-ти Maй на имейл адрес: forum2018@air4health.eu
 
 
За допълнителни въпроси можете да се обръщате към представителя на CIC г-жа Диди Зафирова на телефон (02) 892 08 08 или на имейл адрес forum2018@air4health.eu

 

Събитието ще събере здравни, медицински и пациентски организации, експерти и представители на институциите, за да бъдат обсъдени стратегии и мерки как да се повиши качеството на въздуха. Целта на експертния форум е всеки един от нас, с неговата експертиза, да предложи решения за справяне със замърсяването на въздуха.

 

В резултат на постоянно увеличаващите се научни доказателства за връзката между околната среда и здравето на хората, ние, здравните експерти и организации, ще се обединим в името на общественото здраве и ще заявим нашата подкрепа в търсенето на решение.

 

Доц. Д-р Любомир Киров, председател на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България,ще вземе участие във Форума с темата „Как вредите от въздушното замърсяване се виждат в общата медицинска практика.“

 

Експертният форум ‘Чист въздух за здраве в София’ е съпътстващо събитие на глобалната кампания Unmask my city, като тази година София става част от глобалния проект с кампанията “София без маска”. Идеята на кампанията е лекари, медицински сестри, специалисти по обществено здравеопазване и други здравни професионалисти да дадат публичност на данните за замърсяването на въздуха, доказателства за въздействията върху здравето и да припознаят проблема. Посланията са позитивни и представят действията, свързани с намаляването на нивата на вредните емисии, по-скоро като възможност, отколкото като тежест.

 

От решаващо значение за намиране на решение на проблема със замърсяването на въздуха е обединяването на усилията ни в грижата за човешкото здраве. Време е да действаме заедно, защото само така имаме потенциала да се справим с изменението на климата, да намалим тежестта върху здравните услуги и да създадем нови икономически възможности.

 

Панелисти в срещата и партньори в кампанията са:

  • Д-р Михайл Околийски - СЗО, регионален офис България
  • Г-жа Светлана Йорданова, заместник-министър на здравеопазването
  • Д-р Каролина Любомирова - зам.декан на Факултета по обществено здраве, София
  • Д-р Галинка Павлова - зам.председател на Български лекарски съюз
  • Д-р Станимир Хасърджиев – председател на Национална пациентска организация
  • Доц. д-р Соня Генова - Българско дружество по алергология
  • Доц. д-р Любомир Киров - Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България
  • Д-р Рада Маркова – Първа Детска Консултативна Клиника
  • Кристина Кръстева - Асоциация на студентите по медицина в България

 

Програмата за събитието ще можете да видите в линка

 

Вход свободен.

 

Повече за този проблем можете да видите тук!


 

 

< Назад