Трябва да виждаме нещата такива, каквито са, независимо дали ни харесват

27.10.2017

Медицината е хуманна дейност, защото работим с хора, коментира председателят на НСОПЛБ доц. Любомир Киров.

 

„Трябва да виждаме нещата такива, каквито са, независимо дали ни харесват. Медицината не е социална дейност и трябва да започнем оттук. Социалната дейност, социалната политика се изпълнява през данъците, които ние всички плащаме. Медицината е хуманна дейност, защото работим с хора“. Така започна коментара си председателят на НСОПЛБ доц. Любомир Киров (на снимката) на представянето на алтернативния бюджет на БСП в сферата на здравеопазването.

 

„Наистина трябват промени в системата, но те няма да се случат сега. За тях трябва да се работи много активно през тази и следващата година. Нека започнем от това, че все още децата се осигуряват от държавата на 50% от минималната осигурителна вноска, която пък е 8 лв. В Германия например най-малката осигурителна вноска е 280 евро и оттам всяка възможност за сравнения отпада. Вторият голям проблем са здравнонеосигурените лица. Докато се чудим как да си отправим дефицита, има над 1 млн. здравнонеосигурени, които ако си плащат минималната вноска, ще внесат в държавата между 300 и 500 млн. лв. годишно допълнително“, каза доц. Киров.

 

По думите му, проектобюджетът на НЗОК демонстрира или пълно незнание, или умишлено бездействие, или вредно действие. „Така наречената удобно извънболнична помощ е без каквото и да било увеличение, на фона на всички приказки кое е приоритетът и основната тежест. По този начин как ще привлечеш нови хора. За да има млади хора в системата, трябва там да има достатъчно средства, ясни правила и възможност за кариерно развитие. С този бюджет отново се наливат пари там, където се говори, че се разходват най-неефективно“, каза още доц. Киров.

 

Той призова БСП да не взимат окончателни решения, защото някои от предложенията им са добри, но други не толкова. Както и да подкрепят общопрактикуващите лекари по действията им срещу бюджета на НЗОК.

 

„Отказваме да дотираме здравната система повече с нашия труд. Настояваме стартовата заплата на професионалистите по здравни грижи да е равна на три минимални работни заплати. Недостигът на медицински сестри ще провали здравната система, тъй като при това положение на нещата 80% от току-що завършилите медицински сестри заминават веднага за чужбина“, заяви от своя страна председателят на БАПЗГ Милка Василева. „Как да стане това, като няма икономика и производство?, контрираха от БСП. „Тогава няма да има и сестри“, отговори Милка Василева.

 

„Политиката на здравната система се формира в парламента, а не в МС. За да потръгнат нещата, трябва думата на съсловните организации да започне да се чува в Народното събрание. 156 млн. лв. са предвидени в бюджета на НЗОК за 2018 г. за дентална медицина и с цялата си наглост твърдят, че в тях са включени и парите за зъбно протезиране на възрастните хора. Точно 156 млн. лв. бяха и парите за дентална медицина за 2017 г., когато беше ясно, че зъбното протезиране няма как да бъде включено в тях“, реагира остро и секретарят на БЗС д-р Борислав Миланов.

 

От БЛС не коментираха предложенията на БСП, но отново припомниха предложението си за бюджета на медицинските дейности за 2018 г., изпратено до ръководството на НЗОК и здравния министър. Припомнени бяха и предложенията за промени в Наредба 2 за основния пакет дейности, покривани от Касата, в посока актуализиране алгоритмите на клиничните пътеки и процедури, в съответствие със световните ръководства за лечение на отделните видове заболявания.

 

Статия на: Здравен навигатор

< Назад