Трябва да надграждаме, за да може тези след нас да влязат в една добре подредена къща на Общата медицина

21.12.2016

Това отбеляза доц. Л. Киров, председател на НСОПЛБ.

 

Доц. Киров, проведохте една от най-силните досега национални конференции по Обща медицина. Каква е Вашата равносметка за форума?

 

Ние вече не градираме конференциите, тъй като всяка една поредна национална конференция е силна. Има естествено вариации в броя на участниците, но като цяло интересът към тези събития е много голям; колегите се чувстват добре; научната е подбрана така, че темите и лекторите да бъдат интересни и полезни за нашето съсловие. Това са все изявени специалисти в съответната област; трима от нашите гост-лектори например бяха академици. Имаше също така сериозно присъствие на професори, доценти, както и на колеги-общопрактикуващи лекари, които представиха някои материали и случаи. Високата оценка за това, което правим са пълните зали. Говорим за три големи зали, където паралелно се провеждат различни сесии, и които бяха пълни. Колеги дори са споделяли, че е проблем, че няма как да присъстват навсякъде едновременно. При едно подобно голямо събитие това естествено е невъзможно да се организира по този начин, защото форумът би трябвало да продължи цяла седмица, което е невъзможно поради естеството на нашата работа. Всяка една такава конференция обаче ни дава стимул да правим и следващата, както и конгресите, които организираме през определен период от време. През 2018 г. ще организираме Международен конгрес по Обща медицина, който ще бъде под егидата на нашата международна асоциация.

 

Освен осъвременяването на знанията и сверяването на часовника, тази национална конференция е място, в което ние се събираме, виждаме се, общуваме помежду си, тъй като ние не работим на едно и също място и тези срещи дават възможност да се почувства човек в свои води, сред общността, да се споделят проблемите, успехите, т.е. да бъдеш в своето семейство. Разбира се, както във всяко едно семейство понякога има и проблеми, и напрежение, които ние се стараем да решаваме. Ако трябва да обобщя – това бе поредното наше изключително успешно мероприятие. Ползвам възможността да благодаря на всички колеги, които участваха в него, защото без тях това би било невъзможно. Ние правим всичко като организатори, но без тяхното участие не може. Затова им благодаря за усмивките и високата оценка, която ни дават. Това е стимул да вървим напред.

 

Трябва да надграждаме, за да може тези след нас да влязат в една добре подредена къща на Общата медицина

Доц. Любомир Киров, председател на НСОПЛБ

 

Прави впечатление, че част от лекторите Ви са общопрактикуващи лекари. Това своеобразна тенденция ли ще бъде за Вашите форуми?

 

Занапред дори мислим да организираме съчетани представяния – между общопрактикуващ лекар и колега от тясна специалност, за да могат да се обсъждат определени казуси през призмата на всеки един от тях, защото медицината е екипна професия, не можеш сам да направиш всичко и за да бъде добър резултатът много често се налага да се включат и колеги от други специалности, за да се постигне добри резултати. Това са т. нар. интегрирани грижи.

 

Във финалния ден на конференцията проведохте кръгла маса, като представихте пред колегите си това, което сте направили като Управителен съвет и Сдружение.

 

Направихме така, че да бъдат подобрени условията и правилата за работа. Без да изпадам в детайли, накратко, това което постигнахме – нещата тръгнаха от протеста, който ние като ръководство организирахме и проведохме. Успяхме да го проведем така, че да бъде постигната целта ни, а основната ни цел бе да получим достъп и да се отворят вратите за едни наистина ефективни разговори по нашите проблеми. Оттам насетне нещата се задвижиха, като постигнахме промени в две наредби – Наредба 2 и Наредба 8. Постигнахме промени, които са от полза както на пациентите, така и на общопрактикуващите лекари, така че работата ни да стане по-ефективна и колегите да бъдат повече лекари, отколкото „гара разпределителна”. Другото, което успяхме да договорим се отнася до бюджета, който от години не беше завишаван; говорим за 11% завишение, което очакваме да се разпредели по подходящия начин. Това са едни от най-съществените неща, които успяхме да постигнем. И това е резултат от действията на екипа на НСОПЛБ и разбирането, което бе проявено от Министерството на здравеопазването. Нашата политика е била винаги да сме креативни, диалогични и това, което предлагаме е разумно, обосновано и когато имаш насреща хора, които мислят как да станат по-добре нещата, промените се случват. За мен това са големите постижения, които ни се случиха, защото ние като организация водихме правилната политика.

 

Какво е Вашето послание към колегите Ви през 2017 г.?

 

Човек докато е жив все има какво да научи и към какво да се стреми. Не си правим илюзиите, че всичко може да бъде съвършено. Трябва да оценяваме и да бъдем благодарни за това, което сме постигнали, да не забравяме бързо хубавото, което е направено и да бъдем умерени във всяко едно наше искане, действие и поведение. Аз пожелавам на колегите преди всичко да бъдат здрави, за да имаме шанс да се развиваме и да правим неща не само за себе си, защото ние в един момент ще се оттеглим, ще приключим кариерата си, а това, което правим – да успеем да надграждаме, за да може тези, които дойдат след нас да влязат в една добре подредена къща на Общата медицина.

 

Снимка: Здравен навигатор

 

< Назад