Слагат край на извинителните бележки по болест със задна дата

01.11.2016

Учениците трябва задължително да посетят лекаря в първия ден от отсъствието.

 

Медицинската бележка, която в момента масово се използва, е напът да отиде в историята и да бъде заменена от бележка, която се генерира от специален софтуер. На нея е вписан номерът на амбулаторния лист, който е от прегледа и не може да бъде манипулиран.

 

Обществена тайна е, че въпреки затегнатите мерки около училищата все още върви търговия с извинителни бележки.

 

„Лесният начин на попълване на тези бележки досега трябва да бъде спрян”, категоричен беше Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката.

 

По новия ред на самия амбулаторен лист от прегледа се подписва родител. Лекарите ще описват периода, в който ученикът е освободен от занятия. Към него ще е прикачена извинителната бележка.  Там е бъде вписан кодът на заболяването и номера на амбулаторния лист.

 

„Те са такива компютърни гении вече, че не знам. Имали сме проблеми, викали са ни в полицията, защото тук не става въпрос само за отсъствия, ами и за какво ли не друго, което се оправя с тези извинителни бележки”, поясни д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

 

Освен общопрактикуващите лекари, извинителни бележки могат да издават и специалистите, медиците в спешните кабинети и болниците.

 

Днес от здравното министерство са изпратили указания на лекарите. Все още обаче не е ясно точно кога новите промени влизат в сила.

 

Целия репортаж мове да видите тук!

 

< Назад