Доц. д-р Любомир Киров: Скоро ще разберем дали новият ред за ваксиниране е по-добър

18.05.2021

 

От днес със заповед на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров приоритет за ваксиниране от понеделник до четвъртък вече ще имат хората над 60 години и хронично болните. Доц. д-р Любомир Киров, който ръководи Сдружението на общопрактикуващите лекари у нас, коментира новата ситуация в предаването „Точно днес“ така:​ „Мисля, че това  е опит да се въведе добре уредена логистика. Целта е добра, доколко ще се окаже ефективно – ще се види до 7 или 10 дена. Но да не забравяме, че това е двустранен процес.“

 

Като напомни, че от едната страна са всички, които са ангажирани с имунизацията, а от друга - хората, той подчерта, че именно от пациентите зависи дали процесът на ваксинация ще се развива и ги призова да заявят своето желание за имунизация при личните си лекари, както и да спазват реда си, зада не се похабяват ваксини.

 

Д-р Киров сподели, че забавянето на хората над 60 години и хроничноболните закъсня заради недостатъчното количество ваксини съм личните лекари в началото на капанията. По думите му положително е, че  сега практиките на джипитата и на ваксинационните центрове се уеднаквява.

 

Четейки новите правила д-р Киров предположи, че кой знае каква граница между приоритетните и неприоритетните групи не е рязка, защото рискови са и хората, които са с надормено тегло, а те са 60% от пациентите, 30 на сто са с диабет и на практика с предимство стават доста много хора.

 

Цялото интервю можете да чуете тук!

< Назад