Личните лекари искат да няма освободени от потребителска такса

27.10.2016

Сдружението на общопрактикуващите лекари предлага да отпаднат привилегиите при заплащане на потребителската такса от 2,90 лв. при личните си лекари, защото именно пациентите, освободени от тази такса, са най-честите посетители на кабинетите.

„Не желаем пациентите да си бъркат в джобовете и да дават въпросната такса. Предлагаме да се въведе регламент лекарят, който осъществява медицинска дейност с дадения пациент, да получава разликата от съответното ведомство, което е освободило пациента от такса – посочи Николай Брънзалов от Управителния съвет на сдружението. –Децата, например, би трябвало да се осигуряват от държавата, но това не става в пълния размер, а те боледуват сравнително по-често и лекарите, които имат по-голям процент деца сред пациентите, търпят загуби. Предложението ни е разликата, която се получава от личния лекар, да се поема от държавата. В случая с децата би трябвало да се прави от Министерството на труда и социалната грижа, защото това си е социална услуга“.

„Личните лекари са напълно прави за това, че парите са малко, но мисля, че няма да станат много повече по този начин – коментира Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. – Преди да стигнем до таксата на децата, има доста други инструменти, за да се увеличат парите и за личните лекари, и не само за тях. България заплаща по 320 долара на глава от населението за здравеопазване. Горе-долу толкова плашат и пациентите. Левче повече в тази сума няма да промени почти нищо. Предлагам нещо друго, което ще има по-голям ефект. Има няколко категории наши сънародници, които не се осигуряват, а според мен, ако сме справедливо общество, трябва са го правят. Говоря за прокурори, следователи, съдии, държавни служители. Ако те започнат да се осигуряват като всички нас, в здравната система и при личните лекари ще постъпят доста повече средства, отколкото от потребителска такса“.

Д-р Кацаров е напълно прав, но постъпленията ще са в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а от него личните лекари имат постоянно намаляващ процент – от 7% през 2012 г. до 6,4% към момента, контрира Брънзалов.

Вижте целия разговор във видеото:

< Назад