Д-р Николай Брънзалов: БЛС не е съгласен с текстове за лечение на хронично болните в НРД

12.12.2019

Преговарящият екип на Лекарския съюз не е изразявал съгласие и не е подписвал протокол за текстовете в НРД, ограничаващи лечението на хронично болните пациенти. Това каза пред Zdrave.net зам.-председателят на БЛС до-р Николай Брънзалов по повод изразените притеснения на общопрактикуващи лекари, че новия рамков договор ще ограничи възможностите им да изписват най-адекватно лечение за хронични заболявания, частично заплатено от осигурителния фонд.

"Договорените в него текстове ограничават правото ни да лекуваме хронично болните съгласно ръководствата за поведение, ще доведат до повишени разходи на болните за изписване на рецепти и закупуване на лекарства. Като резултат контролът на хроничните заболявания ще се влоши, за част от хората – необратимо. Например заболяването Сърдечна недостатъчност, което е доста често в практиката, съгласно Европейските ръководства за поведение е необходимо да се лекува с диуретици, съдоразширяващи медикаменти, АСЕ-инхибитори, медикаменти за намаляване на сърдечната честота и медикаменти за намаляване на съсирването на кръвта. Съгласно проекта за НРД 2020 НЗОК ще поеме частично само 2 от тези 5 основни терапевтични групи, останалите ще се закупуват от осигурените без намаление.

Ние, общопрактикуващите лекари, които ежедневно се грижим за хронично болните пациенти, сме сериозно обезпокоени от публикуваните договорености в проекта за НРД 2020 г. Нещо повече, дори и при отказ на Събора на БЛС да подпише НРД, тези текстове вероятно ще залегнат в правилата за работа през 2020 г, които ще определи НЗОК. Цитираните промени в реда на изписване на медикаменти на хронично болните целят само икономии за НЗОК и показват безсилието на осигурителната институция и Министерство на здравеопазването да гарантират дори сегашното минимално ниво на домашно лечение на хроничните заболявания и ще увеличат разходите за хоспитализации", написа в отворено писмо председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари- София област д-р Виктория Чобанова.

„Става въпрос за проект на НРД, изготвен от НЗОК. Този проект не е бил одобрен и не е изразявано съгласие с него. Никой от нас не е казал – това е добре. Взимат се мерки тези текстове да ги няма в окончателния вариант на рамковия договор“, каза още д-р Брънзалов.

Съгласно предложените промени в чл. 49 и чл. 67 на НРД за всяко заболяване лекарите от ПИМП и СИМП ще могат да изписват не повече от 3 препарата, а когато се използват комбинирани лекарствени продукти – не повече от 2 медикамента. НЗОК пък ще заплаща на аптеката не повече от един комбиниран лекарствен продукт. 

„Тези членове са една недомислица, която първо ще ощети пациентите и на второ място ще наруши регулярното им посещение на кабинетите и наблюдението на хроничните значими незаразни заболявания. БЛС никога не се е съгласявал с този вариант на чл. 49“, уточни д-р Брънзалов.

В следобедните часове ръководството на Лекарския съюз ще даде извънреден брифинг във връзка с изразените притеснения за лекарствата за хронично болни пациенти, които ще бъдат заплащани от НЗОК.

< Назад