Антибиотици и лекарства за диабет само с е-рецепта

17.10.2023

Според д-р Любомир Киров – председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари у нас промяната не е обмислена, ще затрудни лекарите, а и ще страдат и пациентите.

 

Той припомни, че и сега повечето  лекарствата за диабет се изписват по друг ред.  Тези по НЗОК и сега се изписват по електронен път. Промяната от днес влиза за няколко медикамента за диабет, които се използват и за отслабване, но не това е начина да се регулира тяхната употреба и продажба.

 

Той припомни, че такъв опит е имало и преди  близо 2 години, но тогава БЛС и сдружението са  излезли с позициия и предложението е било отеглено от здравния министър, който е преценил, че не е разумно нововъведение. 

 

По думите на д-р Киров  тогава лекарите са настоявали да се запазят и двата варианта на изписване, а сега никой не ги е питал.

 

"Сега  за нас е необяснимо  какъв е този напън и защо точно тези медикаменти да бъдат изписвани  електронно", каза Киров и допълни, че мярката  няма да реши проблемите с реекспорта,  да реши недостига с лекарства, нито ще реши проблема с антибиотичната резистентност, която зависи и от продължителността на приема на антибиотиците.

 

По думите му ние сме единствената държава, в която напълно се елиминира хартиената рецепта.

 

Доц. Киров зададе и риторичен въпрос дали някой е попитал колко от 28 хиляди джипита имат готовност да въведат промяната.

 

Той е категоричен, че нововъведението не е добре измислено, а това да има мобилни приложения за изписването на е-рецепти е поредният абсурд.

 

„Няма как да се случи ние семейните лекари да ставаме преписвачи на рецепти на други лекари“, каза д-р Киров.

 

Според него от всичко това ще страдат пациентите. 

 

 „Казвам ви откровенно  - нас никой не ни е питал“, заключи д-р Киров.

 

Повече може да чуете от прикачения файл, където е интервюто на доц. Любомир Киров.

< Назад