Изследване на костна плътност - Кога имате нужда от него и кога не?

05.03.2013

Струва си да направите изследване на костна плътност, когато сте възрастна или имате други рискови фактори за остеопороза, тъй като без това изследване първият признак на остеопороза обичайно е счупена кост. Но ако нямате висок риск, вие трябва да прецените отново необходимостта от изследването. Ето защо:

 

Изследването обичайно не е необходимо при млади хора без рискови фактори за остеопороза

Много жени и някои мъже се подлагат на рутинен скрининг за остеопороза чрез изобразително изследване, наречено двойно-енергийна рентгенова остеодензитометрия (DEXA). Ако изследването категорично покаже, че имате остеопороза, резултатите могат да помогнат на вас и лекаря ви да вземете решение как да лекувате проблема, обичайно с медикаменти. Но много хора научават, че имат само леко намаление на костната плътност, състояние, наречено остеопения, и за тях рискът от фрактура често е твърде нисък.

 

Изследването може да носи рискове

DEXA изследването не може да ви увреди директно. Но диагнозата остеопения може да доведе до лечение с медикаменти, като alendronate (Fosamax и генерични), ibandronate (Boniva и генерични) и risendronate (Actonel, Atelvia и генерични), които имат множество странични ефекти. Такива са счупвания на бедрото; болка в гърлото и гърдите; затруднения в преглъщането; парене зад гръдната кост; по-рядко болки в костите, мускулите, ставите и очите; намаляване на костната плътност в челюстите; възможни нарушения в сърдечния ритъм. В допълнение, има много малко доказателства, че хората с остеопения имат голяма полза от медикаментите. Други видове медикаменти за остеопороза са свързани с рискове, като засилено кръвосъсирване, сърдечни пристъпи, инсулти и сериозни инфекции.

 

Изследването може да бъде загуба на пари

Изследването DEXA струва около 132 $ (б.пр. – в САЩ; в България – 60-80 лв). Макар, че има и по-скъпи изследвания, парите, похарчени за ненужни изследвания, са загубени пари. В допълнение, месечната стойност на лечението с генеричен алендронат е 38-70 $ (б.пр. – в България – 15-40 лв). Оригиналният препарат Fosamax струва 125-148 $ (б.р. – в България – 36-50 лв). Лечението често продължава години и понякога е до края на живота.

 

Кога изследването е необходимо?

Жените трябва да изследват костната си плътност на 65-годишна възраст. Мъжете на 70 и повече годити също могат да обсъдят с лекаря си това изследване. Жените под 65 години и мъжете от 50 до 69 години трябва да обмислят дали имат рискови фактори, като счупване при минимална травма, ревматоиден артрит, родители със счупване на бедрото, или пушат, пият редовно алкохол или използват дългосрочно кортикостероиди. Дали се нуждаете от последващо изследване на костната плътност зависи от резултата от началното изследване.

 

Съвети на Consumer Reports

Как можете да запазите костите си здрави?

 

Изброените съвети могат да ви помогнат да се предпазите от  счупвания на костите чрез изграждане на здрави кости

 

  • Правете упражнения срещу гравитацията. Поставете си за цел поне 30 минути дневно да прекарвате в активности, като ходене или вдигане на тежести

 

  • Приемайте достатъчно калций и витамин D. Целта е да приемате поне 1200 мг калций дневно от зелени листни зеленчуци, нискомаслени диетични родукти, консервирана сардина или  сьомга и, ако е необходимо, хранителни добавки. Обсъдете приемането на витамин D като добавка ако сте жена в менопауза или имате малка експозиция на слънце. Целта е 600 международни единици дневно, или 800 международни единици, ако сте на възраст 70 години и повече

 

  • Избягвайте пушенето и ексесивната алкохолна употреба. Опитайте да спрете пушенето чрез включване в програми за отказване от пушенето или чрез никотин-заместителни  продукти, и ограничете употребата на алкохол до едно питие дневно за жени и две питиета дневно за мъже (1 питие е равно на 50 мл  концентрат, или 100 мл вино, или 200 мл бира)

 

  • Ограничете до минимум медикаментите, увреждащи костите. Обсъдете с вашия лекар алтернативно лечение, ако вземате кортикостероиди, инхибитори на протонната помпа (използвани за лечение на киселини и парене зад гръдната кост), някои нови антидепресанти.

 

  • Намалете вашия риск от падане. Премахнете малките килимчета и свободните кабели в дома си, използвайте по-ярко осветление, и монтирайте лостове за хващане и използвайте гумени постелки в банята. Проверете зрението си, носете обувки, които не се плъзгат, и уччаствайте в групи за подобряване на равновесието и силата, като тай-чи и йога. Питайте лекаря си дали лекарството, което ви предписва, може да увреди вашето равновесие.

 

 

Как да използвате тази информация

 

Тази информация ви се предоставя, за да вземете решение съвместно с вашия лекар. Съдържанието е само с обучителна цел и не замества професионалния медицински съвет, диагноза или лечение. С тази информация ние не можем да отговорим на конкретни медицински въпроси. Винаги търсете съвет от лекар или друг квалифициран медицински персонал за въпроси от каквото и да е медицинско естество. Никога не пренебрегвайте, не пропускайте и не отлагайте получаването на медицински съвет от медицинските професионалисти поради нещо, което сте прочели в този материал. Използването на тази информация е на ваш собствен риск. Consumer Reports, AAFP, ABIM Foundation, Archives of Internal Medicine и техните дистрибутори не са отговорни за всяка загуба или увреждане, свързано с употребата на тази информация от вас.

 

Информацията е създадена само за лична употреба от вас като пациенти, некомерсиална употреба, и не може да бъде променяна по никакъв начин или да се използва за съвет, реклама или всякаква комерсиална цел. Необходимо е специално разрешение на  Consumer Reports и свързаните организации, за да се разпространяват безплатно копия от тази информация – печатни или дигитални (PDF) формати - на отделни членове и служители на организациите. Научете повече на адрес www.ConsumerHealthChoices.org   или изпратете писмо на адрес  HealthImpact@cr.consumer.org

 

Публикувано от Consumer Reports © 2012 Consumers Union of U.S., Inc., 101 Truman Ave., Yonkers, NY 10703-1057. Разработено в сътрудничество с AAFP. Използван е изработения от AAFP списък „5 неща, които лекарите и пациентите трбява да обсъдят”, издаден © 2012 AAFP. Списъкът се основава на публикуваната статия в Arch Intern Med. 2011;171:1385-1390 „Първите 5 неща в първичната помощ – среща на отговорността и професионализма”, от Good Stewardship Working Group. Списъкът „Първите 5 неща в първичната помощ” за първи път е публикуван като част от кампанията Less is More™ в Archives of Internal Medicine. © 2011 American Medical Association

 

05.2012

По материали от:

Consumer Reports Helth

                          

Оригиналният документ на кампанията

 

Превод: НСОПЛБ

Версия за печат

(.pdf, 1.42 MB)

< Назад