Новият начин на представяне на материалите приятно изненада участниците в Конференцията в Перник

20.03.2012

С първата си научно-практическа конференция за тази година екипът на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България постави успешно начало на поредицата от мероприятия, организирани специално за семейните лекари в страната. Конференцията се състоя на 17 март в Перник, в залата на Двореца на културата.

 

 

 

Участниците имаха възможност на практика да усетят ползата от новата, интерактивна организация на научно-практическата конференция. Получи се чудесен диалог и общуване между лектори и „слушатели“, като за първи път бе тествана новата система за дистанционно гласуване.  Този начин на представяне на лекциите и презентациите даде  възможност за пряко участие на всеки участник и на диалог с лектора, за тест на собствените знания по дадената тема и за лична оценка на лектора и на представения от него материал след края на всяка презентация.

 

Бяха представени и коментирани теми от областта на дерматологията - „Диагностика на злокачествените заболявания на кожата в общата медицинска практика“, с лектор доц. д-р Гриша Матеев от Клиниката по дерматология и венерология на УМБАЛ „Александровска“.

 

 

Д-р Веселин Станев, специалист по обща и детска хирургия представи „Диференциална диагноза на коремната болка в общата медицинска практика“.

 

 

Специална поредица за „Рак на млечната жлеза – превенция, профилактика и поведение на ОПЛ“ ще присъства в програмата на събитията през тази година. Първата презентация от нея бе представена от д-р Александрина Перчева, мамолог от 1 МБАЛ София. В програмата бе отделено достатъчно време, за да бъдат представени и новости от областта на медикаментозна терапия за лечение на различни групи заболявания. 

 

 

 

За участниците бе предвиден и блок от практически упражнения по разчитане на ЕКГ в реални клинични случаи:

 

 

и върху заболяванията на простатната жлеза. Общопрактикуващите лекари се включиха активно и в практическо упражнение върху макет за „Ректално туширане на простатна жлеза - диагностика на Са, аденом, нормална ПЖ“.

 

Ето и мненията на двама от общопрактикуващите лекари, които присъстваха на конференцията в Перник:

 

 „Смятам, че така проведената конференция с интерактивните новости – гласуването с новите устройства – е изключително полезно. Първо е полезно за нас – ние в реално време си „сверяваме часовника“, заостря се вниманието ни, защото не е същото като стария начин просто да си тече една лекция. Този нов начин те държи буден през цялото време, като в нито един момент не ти позволява да се разсееш. Оценката на лектора според мен не е от толкова голямо значение, колкото самите клинични случаи, които се разглеждат. Това е от огромна полза, защото дори и да сгрешиш, (а е по-добре тук да го направиш, отколкото на практика), това е една проверка да оцениш – колко знаеш, колко разбираш и - просто те учи. Такова активно участие предполага мислене и разсъждаване“, сподели д-р Вътков.

 

Д-р Красимира Станкова, общопрактикуващ лекар от Перник сподели, че новата форма на структуриране и презентиране има няколко предимства. „Първото е, че отпада субективния фактор, когато човек се притеснява да отговори. По този начин човек може съвсем спокойно да провери знанията си. Чрез тази система за гласуване може да се даде оценка и на самия лектор – доколко той е подходящ и харесван от аудиторията, дали добре си представя лекцията и дори дали е достатъчно харизматичен за това, което е избран. Лично аз смятам, че това е една много удачна форма и съм много доволна“.

 

Вярваме, че  чрез новите промени в начина на провеждане на нашите събития ще отговорим максимално на нуждите на общопрактикуващите лекари и ще изградим от научно-практическите конференции една реална школа за продължаващо медицинско обучение на семейните лекари, чрез включването на всеки участник в обсъжданите теми и възможността за самоконтрол“, каза д-р Любомир Киров, председател на НСОПЛБ.

 

 

По традиция в края на конференцията бе предвидено и време за дискусия на актуални проблеми, вълнуващи общопрактикуващите лекари, с участието на представители на Управителния съвет на НСОПЛБ.

 

Отзвук от конференцията

< Назад