Защо медици отказват да се ваксинират срещу COVID-19?

15.12.2020

 

В момента има много лекари, които боледуват, и няма достатъчно информация за ваксината. Това според д-р Гергана Николова са основните причини за ниския процент медици, които желаят да се ваксинират. „Съсловието пострада много“, заяви общопрактикуващият лекар в студиото на „Здравей, България“.

 

Според специалиста пациентът трябва да бъде информиран защо му се поставя ваксината и какво да очаква от нея. „Болшинството от нас, като медицински специалисти, получава информация за ваксината от това, което се случва в студиата. Когато сме изправени пред един толкова сериозен проблем и пред отговорно решение, трябва да имаме цялата налична информация, за да я обсъждаме с пациентите“, коментира д-р Николова.

 

Тя е на мнение, че приравняването на антигенните тестове към PCR изследванията ще доведе до висока заболеваемост. „Това е нормално. При направени 3000 PCR изследвания имаме поне още толкова антигенни, много от които са положителни, но не влизат в системата“, допълни лекарят.

 

Относно въведените противоепидемични мерки, Николова посочи, че едва ли ще има лекар в страната или Европа, който да каже, че е съгласен те да се разпуснат. „След въвеждането на ограниченията у нас стигнахме до това, че нямаме покачване. Спряхме ръста. Нормално е да искаме да се задържат мерките, за да запазим човешкия живот“, обясни тя.

 

Цялото интервю можете да гледате тук!

 

< Назад