Личните лекари не искат да им отпускат ваксини „на час по лъжичка“

23.03.2021

 

Анкета сред 15% от всички лични лекари в страната показва, че 73 на сто от тях за заявили между 50 и 200 дози ваксини, а 3/4 от общопрактикуващите са получили едва между 10 и 40 дозиТова съобщи пред Радио София доц. Любомир Киров – председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).

 

„Всъщност ние не сме ги поръчали за нас, а за хората, които са се записали с желание да се имунизират. В над 99% от случаите се поставяше векторната ваксина (на „Астра Зенека“, бел. ред.). При добра логистика имаме готовност да поставяме и РНК. Още повече че над 65% от хората предпочитат РНК ваксина.“ По думите на доц. Киров разколебаването у населението ще се разбере едва когато бъдат доставени достатъчно дози и хората отново бъдат поканени за имунизация.

 

Личните лекари не сме абдикирали, напротив полагаме усилия да участваме активно в процеса на ваксинация. Трябва да се подобри логистиката, да има избор на ваксини, както и те да идват навреме и в достатъчни количествa, подчерта доц. Киров.

 

Цялото интервю можете да чуете тук!

 

 

< Назад