Общопрактикуващите лекари: Парите за PCR тестове да се отпускат целево, а не да са част от бюджета на НЗОК

08.10.2020

 

Принципното решение общопрактикуващите лекари да могат да назначават PCR тестове е само началото. Трябва да бъде измислен алгоритъм за прилагане. Това каза доц. д-р Любомир Киров в „Денят започва“. Като председател на Сдружението той каза, че личните лекари са предложили група от критерии за назначаване на изследванията. Според него това е извънредна ситуация и парите за тези тестове трябва да се отпускат целево, а не да бъдат част от бюджета на Здравната каса.

 

По думите на д-р Киров, за да се прецени кога да се назначи тест, трябва да се изходи от две неща – „първо, какво целим, дали всеки един с какъвто и да е симптом или оплакване трябва да бъде изследван и второ, има ли средства, с които това да се реализира“.

 

„Важно е да се прецени и с какви тестове това да стане, защото навлизат нови тестове, които стават за 10-15 минути, не са толкова скъпи и са също така достатъчно достоверни“, отбеляза той. По думите му ако има средства всички да бъдат изследвани, това трябва да се направи, защото няма друг начин да се докаже болестта.

 
 

< Назад