Доц. д-р Любомир Киров: Личните лекари са готови за имунизацията, трябва да се реши проблемът с доставянето на ваксините

22.03.2021

 

И личните лекари могат да поставят RNC ваксини, каза доц. Любомир Киров, председател на Националното сдужение на общопрактикуващите лекари, в студиото на "Денят запчова". При първоначалните разговори за ваксиниране не е имало условия за съхраняването им, по-късно, когато се е разбрало, че могат да се съхраяват няколко дни в обикновен хладилник, вече е възможно поставянето на този тип ваксини и от общопрактикуващите лекари. Те са разработили и тяхната част от логистиката, подчерта д-р Киров. Проблемът е, че не получават такива ваксини. 

 

„Трябва да се реши проблемът с логистиката за доставявнето на ваксините от където тръгват до нашите практики. Там е проблемът“, подчерта председателят на Националното сдужение на общопрактикуващите лекари. Близо 75% от личните лекари са получили между 10 и 40 дози към 12 март, а са заявили между 50 и 200 дози. „При нас чакат около 400 000 души, които чакат да бъдат имунизирани“, каза доц. Киров. 

 

Подчерта, че са се подготвили твърде бързо, подготвен е и софтуер, всичко е било тествано, декларациите за информирано съгласие се принтират веднага, информацията на секундата заминава за Националната здравна информационна система, а не се вкарва на ръка по нощите, обясни д-р Киров. 

 

Експерти и специалисти са подготвили кратка и ясна информация за ваксините в помощ на личните лекари, за което доц. Киров им благодари: "Никой не знае всичко за ваксините, но това е логистична подкрепа". 

 

Цялото интервю можете да видите тук!

< Назад