Жените със затлъстяване имат по-голяма полза от по-малко, но по-големи порции храна през деня

14.12.2012

Обратно на популярните вярвания, яденето на по-малко, но по-големи порции през деня може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания при жените със затлъстяване, в сравнение с консумацията на повече малки порции дневно, показва проучване, публикувано на 26.7.2012 г. в Obesity.

 

Timothy D. Heden, докторант в Department of Nutrition and Exercise Physiology, университета в Мисури, Колумбия, и колеги са провели експеримент с 8 жени със затлъстяване, консумиращи 2 различни диети през 2 различни 12-часови тестови периода. В първия тест, жените са се хранили трикратно с  500-калорийни течни храни, а във втория тест жените са консумирали 6 пъти 250-калорийни течни храни. Всички храни са съдържали 14 % белтъци, 21 % мазнини и 65 % въглехидрати.

 

Изследователите взели кръвни проби от жените на всеки 30 минути по време на тестовете. Те установили, че нивата на триглицеридите са сигнификантно по-ниски, когато жените се хранят трикратно, в сравнение с 6-кратното хранене (321 спрямо 481 мг%).

 

Изследователите установили също така, че инсулиновите нива са сигнификантно по-високи по време на трикратното хранене в сравнение с 6-кратното хранене, които може да доведе до по-голям клирънс на ТГ от мастните тъкани. Честотата на храненето не е имала биохимични ефекти.

 

Данните показват, че за жените със затлъстяване храненето с по-малко на брой и по-големи като обем порции може да бъде метаболитно предимство в сравнение с храненето с повече на брой и по-малки порции храна през деня. Храненето с по-малко и по-големи порции храна всеки ден може да намали нивата на липидите в кръвта на жените и значително да намали риска от развитие на сърдечно-съдово заболяване.

 

Много здравни професионалисти препоръчват консумацията на малки порции храна многократно през деня. Въпреки това, няма литературни данни, които да подкрепят тази популярна теза. Настоящото проучване е едно от първите, които показват кат честотата на храненето повлиява инсулиновите нива и нивата на кръвните липиди при жени със затлъстяване през целия ден.

< Назад