Затлъстяването намалява отговора към противогрипната ваксина

27.10.2011

С приближаването на грипния сезон, изследователи от University of North Carolina предупредиха, че затлъстялите хора имат по-слаба защита след противогрипна ваксинация, отколкото хората с  нормално тегло. Заключенията са публикувани на 25.10.2011 г. в International Journal of Obesity.

 

Проучването включва пациенти, ваксинирани в амбулаторния център към университета. Резултатите за първите 2 години показват, че по-високият БМИ е свързан с по-голямо намаляване в титъра на антителата срещу грип 12 месеца след ваксинация с тривалентна противогрипна ваксина. Предишни изследвания са доказали връзката на затлъстяването с риска от развитие на грипна инфекция. Това е пъвото изследване на титъра на антителата година след ваксинация.

 

Използвайки серумни тестове скоро след ваксинацията, изследователите установили, че теглото не влияе на началния отговор на тривалентната ваксина. Изследването на  CD8+ Т-клетъчния отговор към ваксината 12 месеца по-късно показва, че с покачването на БМИ антителата намаляват прогресивно до 4 пъти. CD8+ Т-клетките не предпазват от грипна инфекция, но помагат за намаляване на тежестта на инфекцията и увеличават клирънса на вируса.

 

„Тези резултати показват, че хората с наднормено тегло и със затлъстяване са предразположени да развият грипна инфекция в по-голяма степен от хората с нормално тегло. Това обяснява и факта, че пълните хора бяха по-възприемчиви към пандемията с вируса Н1N1” – счита Melinda Beck, професор в института по хранене към University of North Carolina Gillings School of Global Public Health и един от авторите на проучването.

 

Изследвани са били 461 възрастни над 18 години по време на грипния сезон през 2009 г. и 74 възрастни по време на грипния сезон 2010 г. От тях 29.7 % били с нормален БМИ (18.5-24.9 kg/m2), 33.4 % са били с наднормено тегло (БМИ 25-29.9 kg/m2 ) и 35.5 % са били със затлъстяване (БМИ равен и над 30 kg/m2 ). Останалите 1.4 % били с поднормено тегло.  

 

12 месеца след ваксинацията, 50 % от затлъстялите пациенти са показали поне 4-кратно намаление на титъра на антителата срещу 2 щама на грипната ваксина. За сравнение, по-малко от 25 % от лицата с нормална телесна маса са показали подобно намаление на титрите на антителата.

 

Пациентите със затлъстяване са показали в други проучвания намаление на имунния отговор към ваксинацията срещу хепатит В при възрастни и срещу тетанус при деца.

 

Според СЗО повече от 10 % от хората в света са със затлъстяване.

 

Превод: НСОПЛБ

< Назад