Тестове за алергия – Кога се нуждаете от тях и кога не?

02.05.2013

Кожни тестове или изследвания на кръвта, когато се съчетаят с лекарски преглед и медицинската история, могат да помогнат да се определи дали вие сте наистина алергичен към нещо, което вдишвате, допирате или ядете. Но ако вие нямате симптоми или медицинското ви наблюдение не показва съмнение за алергия, трябва да помислите два пъти, преди да се подложите на изследване. Ето защо:

 

Случайно изследване за алергия обикновено не помага

Днес можете да направите тестове за алергия на места извън кабинета на лекар. Някои аптеки и супермаркети предлагат безплатен скрининг. Освен това можете да купите комплект за изследване и да се тествате у дома. Но случайното изследване за алергия може да покаже отговор при хора, които нямат подобна реакция в ежедневния живот. Освен това, скринингът за хранителнна алергия понякога използва кръвни тестове за белтък, наречен имуноглобулин G (IgG). Но тези алергии са свързани с различен белтък, IgE, и безсмислеността на използването на IgG тестове е безспорно. Накрая изследването за алергия обичайно не помага на хората, които имат хронична уртикария – червени, сърбящи и надигнати участъци от кожата, които са налични повече от шест седмици – тъй като това заболяване рядко се дължи на алергия.

 

Ненужните изследвания могат да доведат до ненужни промени във вашия живот

Вие можете да изключите от храната си някои съставки, като житни храни, соя, яйца или мляко, което може да ви причини проблеми с храненето,  или да ви причини ненужно безпокойство, когато се храните извън къщи или пазарувате  храни. Погрешното предупреждение за алергия към домашни любимци може да ви накара да изгоните вашето куче или котка. Освен това агресивното изследване на уртикарията може да покаже отклонения, които не са свързани със състоянието, но водят до безпокойство, повторни изследвания и консултации със специалисти.

 

Ненужното изследване е загуба на пари

Ненужното изследване няма да помогне на диагнозата на вашия проблем или да подобри вашето лечение, и може да бъде скъпо. В зависимост от броя на изследваните субстанции, кожните алергични тестове струват от 60 до 300 $ (в САЩ), а кръвните изследвания – от 200 до 1000 $ (в САЩ). Изследванията на кръвта за IgG могат да струват стотици долари и да не се покриват от вашия осигурителен план.  Разширеното изследване за хронична уртикария може да ви струва хиляди долара.

 

И така, кога изследването е необходимо?

Ако симптомите не се подобряват от стъпките за самопомощ и лекарствата без лекарско предписание, посетете лекар, който да ви назначи правилното изследване. Ако вашата медицинска история предполага алергия, вашият лекар би могъл да ви препоръча консултация с алерголог или имунолог за изследване. Изследване на IgE в кръвта може  да помогне, ако имате обрив или вземате медикаменти, които променят реакциите на кожни алергични тестове. При хронична уртикария, специфичните изследвания обичайно не са необходими; вашият лекар може да назначи изследвания, за да изключи не-алергична причина, като тиреоидно заболяване, лимфом или лупус.

 

СЪВЕТИТЕ НА CONSUMER REPORTS

Какво да правите при алергия и уртикария?

 

Изброените стъпки могат да ви помогнат и да облекчат или предотвратят симптомите:

 

  • Хранителна алергия. Избягването на храните, към които сте алергичен, е единственото лечение. Четете табелите на хранителните продукти и питайте за наличие на съставките, когато се храните навън. Ако имате риск за сериозна реакция, избягвайте да пипате храните, към които сте алергичен, носете гривна с медицинско предупреждение и и носете предписания епинефрин за спешна помощ.

 

  • Алергии към външни и домашни алергени. Ако страдате от сенна хрема, следете поленовия календар и се старайте да си стоите у дома, когато поленовите нива са високи. При домашни алергии, използвайте климатик и влагоуловител, и редовно тупайте и перете вашите дюшеци и одеала. При алергия към външни и домашни алергени помислете за антихистаминови препарати без лекарско предписание, като цетиризин, лоратидин или дифенилхидрамин или за кортикостероиден назален шпрей по лекарско предписание.

 

  • Хронична уртикария. Посетете лекар, който може да ви препоръча високи дози от някои антихистаминови препарати, използвани за лечение на дихателни алергии, или медикаменти като фамотидин и ранитидин, които обичайно се използват за лечение на паренето зад гръдната кост, но освен това са и антихистамини. Ако тези медикаменти не помогнат, помолете да ви предпишат медикаменти, като монтелукаст или зафирлукаст или орални кортикостероиди (преднизолон). Накрая, избягвайте алкохол, аспирин и лекарства, като ибупрофен и напроксен, които могат да влошат уртикарията.

 

Как да използвате тази информация

Тази информация ви се предоставя, за да я използвате в разговор с вашия лекар. Съдържанието е само с обучителна цел и не замества професионалния медицински съвет, диагноза или лечение. С тази информация ние не можем да отговорим на конкретни медицински въпроси. Винаги търсете съвет от лекар или друг квалифициран медицински персонал за въпроси от каквото и да е медицинско естество. Никога не пренебрегвайте, не пропускайте и не отлагайте получаването на медицински съвет от медицинските професионалисти поради нещо, което сте прочели в този материал. Използването на тази информация е на ваш собствен риск. Consumer Reports, AAAAI, ABIM Foundation, и техните дистрибутори не са отговорни за всяка загуба или увреждане, свързано с употребата на тази информация от вас.

 

Информацията е създадена само за лична употреба от вас като пациенти, некомерсиална употреба, и не може да бъде променяна по никакъв начин или да се използва за съвет, реклама или всякаква комерсиална цел. Необходимо е специално разрешение на Consumer Reports и свързаните организации, за да се разпространяват безплатно копия от тази информация – печатни или дигитални (PDF) формати - на отделни членове и служители на организациите. Научете повече на адрес www.ConsumerHealthChoices.org или изпратете писмо на адрес HealthImpact@cr.consumer.org

 

Публикувано от Consumer Reports © 2012 Consumers Union of U.S., Inc., 101 Truman Ave., Yonkers, NY 10703-1057. Разработено в сътрудничество с AAAAI за кампанията Choosing wisely, проект на ABIM Foundation. Използван е изработения от AAAAI  списък „5 неща, които лекарите и пациентите трбява да обсъдят”, издаден © 2012 AAAAI.

 

07.2012 г.

 

По материали на:

Consumer Reports Helth

Оригиналният документ на кампанията

 

Превод: НСОПЛБ

Версия за печат

(.pdf, 1.33 MB)

< Назад