Спирометрия за астма – Кога се нуждаете от нея и защо?

14.03.2013

Ако имате симптоми, които могат да бъдат астма, вашият лекар трябва да извърши просто изследване на дишането, за да потвърди дали имате тази диагноза или друг здравословен проблем. В противен случай можете да бъдете лекувани за астма, без да имате това заболяване. Но много хора, които се нуждаят от това изследване, не го получават. Ето защо това е лошо:

 

Изследването помага на диагнозата и контрола на астмата

Някои лекари разчитат на симптомите, като свиркане, задух и кашлица, за да решат дали пациентът има астма. Но тези симптоми могат да се дължат на обикновена настинка, бронхит, пневмония, сърдечно заболяване или друга причина. От друга страна, вие и вашият лекар можете да пропуснете тези симптоми, като мислите, че те са лек проблем, а всъщност да имате астма. Ето защо трябва да се извърши спирометрията – изследване, което измерва въздушният поток при вдишване и издишване – ако имате симптоми, които могат да бъдат астма. Изследването може да помогне да се потвърди дали астмата е причина за оплакванията, да се определи вашето лечение, да се проследи как това лечение действа. Ако вашата астма е добре контролирана, вашият лекар може да намали лекарствата ви, за да не вземате повече, отколкото имате нужда. Ако тя е лошо контролирана, вие можете да се нуждаете от следваща стъпка в медикаментозното лечение, за да се избегне астматичен пристъп.

 

Пропускането на изследването може да носи рискове

Ако вашият лекар реши, че имате астма, когато всъщност нямате, вероятно ще ви бъдат предписани ненужни лекарства за лечение на астма, докато реалният проблем ще остане нелекуван. От друга страна, нелекувана или лошо лекувана астма води до тежки астматични пристъпи. Около 9 човека умират  от такива пристъпи всеки ден в САЩ. Нелекувана и лошо контролирана астма може да доведе до състояние, при което белите дробове се увреждат сериозно и лекарствата за астма вече не помагат.

 

Изследването може да предотврати ненужни разходи

Спирометрията струва около 42 $ (б.пр. – в САЩ; в България – 15-25 лв). Но ненужната употреба на инхалаторни кортикостероиди може да струва 200-300 $ месечно (б.пр. – в САЩ). Посещението на спешния център по повод астматичен пристъп струва около 3500 $ (б.пр. – в САЩ). Като цяло, заболяването струва на САЩ повече от 56 милиона $ годишно.

 

Кога трябва да направите спирометрия?

Хората на 5 и повече години, които имат симптоми, подобни на астма, трябва да бъдат изследвани чрез спирометрия заедно с физикалния преглед и подробната медицинска анамнеза. За да се потвърди диагнозата, вашият лекар трябва да ви даде лекарство за астма и след това да повтори изследването, за да види дали резултатът се подобрява. В много случаи, спирометрията трява да бъде повторена 4 до 6 седмици след началото на лечението, когато симптомите се влошат, и поне веднъж на 1-2 години.

 

 

СЪВЕТИТЕ НА CONSUMER REPORTS

Как трябва да контролирате астмата?

 

Следващите стъпки могат да помогнат на диагнозата и контрола на астмата:

 

  • Поискайте извършването на спирометрия, ако имате симптоми. Много лекари имат възможност да направят изследването в своите кабинети. Ако не е възможно, вашият лекар може да ви насочи към друг лекар за това изследване, включително специалист по белодробни болести. Споменете и симптомите на астма, които се появяват само по време на физическо усилие.

 

  • Вземайте предписаните лекарства. Персистиращата астма обичайно изисква ежедневна употреба на инхалаторен кортикостероид, като беклометазон или флутиказон, за да се профилактират астматичните пристъпи; допълнително вземайте бързодействащ инхалаторен медикамент, като салбутамол, за да повлияете бързо симптомите. Ако се нуждаете от бързодействащ медикамент повече от два пъти в седмицата, потърсете лекар.

 

  • Избягвайте провокиращите моменти. Симптомите на астма могат да се провокират от алергия към полени, прах, домашни животни, хлебарки или миниатюрни паячета в праха. При алергия към сено ограничете престоя навън, когато поленовото число е високо. При алергия към домашни причинители, мийте спалнята всяка седмица с гореща вода, използвайте климатик или обезвлажнител  и използвайте неалергизиращи завивки.

 

  • Останете активен. Ако физическите натоварвания влошават вашата астма, попитайте лекаря за възможността да вземете предварително бързодействащо лекарство.

 

  • Пазете се от дихателни инфекции. Те могат да провокират симптомите на астма. Мийте ръцете си често, ежегодно поставяйте противогрипна ваксина, имунизирайте се срещу пневмококи, ако сте над 65 години и лекарят ви го препоръчва.

 

Как да използвате тази информация

Тази информация ви се предоставя, за да я използвате в разговор с вашия лекар. Съдържанието е само с обучителна цел и не замества професионалния медицински съвет, диагноза или лечение. С тази информация ние не можем да отговорим на конкретни медицински въпроси. Винаги търсете съвет от лекар или друг квалифициран медицински персонал за въпроси от каквото и да е медицинско естество. Никога не пренебрегвайте, не пропускайте и не отлагайте получаването на медицински съвет от медицинските професионалисти поради нещо, което сте прочели в този материал. Използването на тази информация е на ваш собствен риск. Consumer Reports, AAААI, ABIM Foundation, и техните дистрибутори не са отговорни за всяка загуба или увреждане, свързано с употребата на тази информация от вас.

 

Информацията е създадена само за лична употреба от вас като пациенти, некомерсиална употреба, и не може да бъде променяна по никакъв начин или да се използва за съвет, реклама или всякаква комерсиална цел. Необходимо е специално разрешение на  Consumer Reports и свързаните организации, за да се разпространяват безплатно копия от тази информация – печатни или дигитални (PDF) формати - на отделни членове и служители на организациите. Научете повече на адрес www.ConsumerHealthChoices.org   или изпратете писмо на адрес  HealthImpact@cr.consumer.org

Публикувано от Consumer Reports © 2012 Consumers Union of U.S., Inc., 101 Truman Ave., Yonkers, NY 10703-1057. Разработено в сътрудничество с AAAAI  за кампанията Choosing wisey, проект на ABIM Foundation. Използван е изработения от AAAAI списък „5 неща, които лекарите и пациентите трбява да обсъдят”, издаден © 2012 AAAAI.

 

08.2012 г.

По материали от:

Consumer Reports Helth

 

Оригиналният документ на кампанията

 

Превод: НСОПЛБ

Версия за печат

(.pdf, 1.33 MB)

< Назад